Djouzia, een koninklijk dessert

Jawzia/Djouzia, de beroemde noot nougat uit Constantine, Algerije. Djouzia is een soort snoepgoed dat deel uitmaakte van de koninklijke tafels tijdens de periode van Salah Bey, die Constantine regeerde van 1770 tot 1792 en toen de naam Madinat el Hawa droeg.

De echte  Djouzia wordt bereid op basis van een oude methoden met traditionele gebruiksvoorwerpen. Hoewel de voorouderlijke kookmethoden nog worden behouden, verdwijnen ze ook geleidelijk en maken ze plaats voor moderne gereedschappen en trucjes.

De pure honing die toen werd gebruikt was afkomstig uit Hamma Bouziane, een streek die nog steeds bekend is om de tuinen waar de imkers honing verzamelen.

Jawzia/Djouzia was vroeger alleen voor de elite maar tegenwoordig is het een symbool van de culinaire cultuur van de stad Constantine en is het overal verkrijgbaar. Tot op de dag van vandaag is het een van de prestigieuze zoetwaren van Algerije en het wordt zeer gewaardeerd op speciale gelegenheden.

Ben jij na deze inleiding al benieuwd hoe deze nougat smaakt? Probeer dan eens de heerlijke mousse versie van de Jawzia/Djouzia.

  • Het eiwit van 2 eieren
  • 250 g suiker (kan iets worden verminderd omdat het een beetje zoet is)
  • 75 ml water
  • 200 g honing
  • 1 snufje zout
  • 100 gram grof gehakte noten (het liefst walnoten)
  • 1 theelepel vanille of oranjebloesemwater

Doe de suiker en het water in een pan en breng aan de kook tot er een mooie siroop ontstaan is. Voeg dan de honing toe en laat het op een laag vuur doorpruttelen..

Mix ondertussen de eiwitten met een snufje zout tot ze stijf zijn. Voeg dan de honing die je samen met de suiker hebt gekookt toe aan het stijfgeslagen eiwit mengsel en rmeng het goed, het wordt dan vanzelf een dikke substantie. Vervolgens voeg je de vanille of het oranjebloesemwater toe en blijf je tot het meer afgekoeld is.

Voeg dan de noten toe en spatel ze door het mengsel heen.

Als laatste giet je het in mooie schaaltjes en versier je dit toetje met noten.