1 product, 3 heerlijke gerechten

In de spotlight: Granaatappelmelasse!

Je loopt Le Souk binnen, je pakt een mandje, je ruikt direct verschillende specerijen en je kijkt om je heen. Al snel zie je in de eerste kast naast de ingang een mooie grote fles staan met een plaatje van granaatappels, je kijkt op de verpakking, je ziet staan dat het melasse is van granaatappels en je vraagt je gelijk af ‘’Wat moet ik hier nou mee?’’. Wij beantwoorden heel graag deze vraag aan de hand van 3 simpele maar heerlijke recepten.

Geroosterde Aubergine met granaatappelmelasse

granaatappelmelasseblog

Een heerlijk voorgerecht voor 4 tot 6 personen. Wat je hier voor nodig hebt:

 • Twee grote aubergines
 • Olijfolie
 • Zout
 • Versgemalen peper
 • Een thee lepel sumak
 • Granaatappelmelasse
 • Verse granaatappel pitjes
 • Een paar blaadjes verse munt

Aubergines zijn niet alleen supergezond, maar ook een groente waar je verassend veel mee kunt doen en die door je bereiding steeds weer anders smaakt. Voor dit recept snij je de aubergines zo dun als je kunt (halve centimeter ongeveer), strooi dan wat zout eroverheen en laat dat ongeveer 10 minuten intrekken. Vervolgens droog je de plakjes aubergine met een doekje. Neem een goede koekenpan en doe daar ongeveer 1 centimeter olijfolie in. Verhit de olie en test met een klein stukje aubergine of de olie heet genoeg is, als de olie heet genoeg is dan bak je de plakjes aan beide kanten mooi goudbruin. Als ze klaar zijn haal je ze eruit en kruid je ze met een beetje zout, peper en sumak. Stapel de plakjes op een schaal met tussen ieder plakje een beetje granaatappelmelasse. Tot slot bestrooi je de schaal met granaatappelpitjes en fijngesneden munt. Als je een meer complexe smaak wilt, kun je kaneel, komijn of andere specerijen naar keuze toevoegen.

Het recept is niet alleen makkelijk te maken, maar ook de inkopen zijn makkelijk te doen. Alle ingrediënten kun je vinden bij Le Souk!

 In granaatappelmelasse gesauteerde kippenlever

Allereerst koop je 450 gram kippenlevertjes en vervolgens loop je door naar Le Souk waar je de overige ingrediënten kunt kopen:

 • 3 thee lepeltjes olijfolie
 • 1 fijngesneden teentje knoflook
 • Sap van 1 citroen
 • Een halve thee lepel kaneel
 • Granaatappelmelasse
 • Zout
 • Versgemalen peper
 • Verse munt
 • Granaatappelpitjes
 • Hummus
 • Knapperige uienringen

Eerst maak je de kippenlevertjes schoon en vervolgens maak je ze goed droog. Doe olijfolie in een grote pan, laat de olie goed warm worden, voeg dan de knoflook toe en blijf roeren. Zodra de knoflook goudbruin is voeg je de kippenlevertjes toe en zet je het vuur wat hoger. Laat de levertjes ongestoord een paar minuten bakken tot ze bruin beginnen te worden en draai ze dan om. Als ze stevig beginnen te worden maar nog wel beetje roze zijn, voeg je het citroensap, zout, peper en kaneel toe. Roer dit goed door en schenk dan genoeg granaatappelmelasse erdoor heen zodat de levertjes met een laagje melasse bedekt zijn. Laat de levertjes zachtjes sudderen tot ze gaar zijn en dien ze dan op. Als je wilt kun je ze serveren met verse munt, granaatappelpitjes of met een laagje knapperige gebakken uienringen. Ook in combinatie met hummus is het heerlijk.

Zalm gemarineerd in granaatappelmelasse

Zalm gemarineerd in granaatappel melasse
Zalm gemarineerd in granaatappel melasse

Ook de visliefhebbers komen met granaatappelmelasse aan hun trekken. Koop eerst op de Vismarkt 4 stukken verse zalm filets van ongeveer 150 gram per stuk. Vanuit de vismarkt ben je binnen 1 minuut bij Le Souk waar de overige ingrediënten te koop zijn:

 • Sap van 1 citroen
 • 2 halve citroenen
 • 1 thee lepel gehakte verse tijm
 • 1 thee lepel olijfolie
 • Zout
 • Versgemalen peper
 • 1 thee lepel sumak
 • 1 thee lepel granaatappelmelasse
 • Granaatappel pitjes van een halve verse granaatappel
 • Een handje vol vers gesneden munt blaadjes

Leg de zalm filets op een bord en besprenkel ze met citroensap, vervolgens bestrooi je de filets met tijm, zout en peper. Laat ze 30 minuten marineren. Verhit een grote pan tot hij heet is en voeg dan de olie toe. Vervolgens doe je de zalm in de pan met de roze kant omhoog. Voeg de halve citroenen toe en leg die met de gesneden kant naar beneden. Zet het vuur ietsje lager en bak de zalm 5 tot 8 minuten tot hij knapperig is en eruitziet alsof hij gaar is. Draai dan de filets om, pers de twee citroen helften uit, voeg de granaatappelmelasse en sumak toe. Proef dan of de balans tussen zoet en zuur perfect is. Serveer dit heerlijke gerecht met granaatappelpitjes en verse munt blaadjes.

Smakelijk eten, of zoals wij zeggen: Bsahtek.

Deze recepten en foto’s zijn afkomstig uit het heerlijke kookboek Comptoir Libanais, geschreven door Tony Kitous & Dan Lepard.