Ramadan menu

De speciale maand ramadan is weer begonnen. Dit houdt in dat alle moslims over de hele wereld tegelijk vasten vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens de uren dat er niet gegeten, gedronken of gerookt mag worden, zijn de mensen zich meer bewust van wat hun geschonken is en zijn daar dankbaar voor. Naast dat ramadan een spirituele maand is waarbij men dichter bij het geloof komt, is het ook een maand van gezelligheid. Het geeft de vastende moslims een gevoel van verbondenheid en elke avond wordt er gezamenlijk en lekker gegeten.

Vanwege deze mooie maand gaan wij een aantal recepten op de site zetten die voor iedereen smakelijk zijn, of je nu vast of niet. Alle ingrediënten voor onderstaande gerechten zijn natuurlijk verkrijgbaar bij Le Souk.

In het blog van vandaag bestaat het menu uit:

Het voorgerecht: Turkse Linzensoep

Hoofdgerecht:  Aubergine rolletjes met mozzarella uit de oven

Nagerecht: Citroen taart in 1 minuut

Turkse Linzensoep

Le Souk kan niet zonder rode linzen. Deze peulvrucht is rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen zijn goed voor je hart en je darmen, geven je energie en zorgen voor talloze heerlijke combinaties in de keuken. Aanschaffen dus!

Deze soep is de ideale feel-good-soup, ze is snel klaar en makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is:

 • 1 grote wortel, geschild en in blokjes
 • 1 gesnipperde ui
 • 4 kleine aardappelen, in blokjes
 • 1 kopje ongekookte rode linzen
 • Zonnebloemolie
 • 1 theelepel sambal
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 2 eetlepels gedroogde munt
 • 500 ml kokend water
 • Zout

Als eerste moet je een beetje zonnebloemolie verhitten in een soeppan en hierin de uit glazig fruiten, vervolgens voeg je blokjes aardappelen en wortel toe. Doe de linzen erbij, draai het vuur laag en voeg zout, paprikapoeder, gedroogde munt en sambal toe. Dit mag je allemaal goed door roeren en afblussen met water. Als je wilt mag je meer water toevoegen.

Na 30 minuten kun je de soep pureren met een blender of keukenmachine. Als je het lekker vindt kun je limoensap toevoegen. Nog een tip: Turks brood is hier heerlijk bij!

Aubergine rolletjes

Aubergine is een populaire groente in de mediterrane keuken en je kan er creatief mee koken. Vandaag maken wij er rolletjes van. Wat je hiervoor nodig hebt is:

 • 2 aubergines, in lange plakken
 • 300 gram gehakt
 • Gerookte paprikapoeder
 • Peterselie
 • Koriander
 • Peper
 • 1 pak gezeefde tomaten
 • Geraspte kaas
 • Mozzarella
 • Chilivlokken
 • Zout
 • Olie

Begin met de lange plakken aubergine met wat zout te bestrooien en leg ze dan een half uurtje in een vergiet.

Vervolgens ga je bezig met het gehakt, kruid het naar smaak met gerookte paprikapoeder, peterselie, verse koriander en peper. Maak van het gehakt rolletjes en leg ze in de koelkast.

Daarna maak je de saus: knijp het pak gezeefde tomaten uit in een ovenschaal en doe er weer gerookte paprikapoeder doorheen. Dep nu de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak ze in een koekenpan met een klein beetje olie. Wanneer je hiermee klaar bent laat je ze uit lekken en afkoelen. Leg nu op elke aubergineschrijf een rolletje gehakt, rol het op en leg het in de saus. Als laatste bestrooi je het geheel met geraspte kaas en leg je er plakken mozzarella op. Eventueel kunnen er nog chillivlokken over. Zet nu de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 á 30 minuten.

Nou komt het makkelijkste en misschien ook het lekkerste van alles:

De citroentaart in 1 minuut

Ingrediënten voor de bodem:

 • 200 gram gemalen maria koekjes
 • 175 gram gesmolten boter

Ingrediënten voor bovenste laag:

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • Halve theeglas citroensap

Bereidingswijze:

Verkruimel de Maria koekjes. Dit kan bijvoorbeeld door de koekjes onder een theedoek te leggen en met een deegroller overheen te rollen. Vervolgens roer je de kruimels met de boter door elkaar en druk je het geheel plat in een springvorm.

Roer het citroensap door de gecondenseerde melk en giet het vervolgens over de koekbodem heen. Zet het even in de koelkast om het hard te laten worden en binnen 1 minuut heb je een heerlijke frisse citroen taart die je kunt versieren met muntblaadjes.

Smakelijk eten en voor de mensen die aan het vasten zijn: ramadan kareem.