3 Borek recepten

Borek of bourek is een warm gerecht gemaakt van deeg dat meestal als voorgerecht wordt gebruikt in veel landen die ooit tot het Ottomaanse Rijk behoorden. In Turkije wordt dit populaire deeggerecht in verschillende vormen en maten gemaakt, maar meestal wel met kaas en spinazie. In Tunesië bestaat er een andere vorm van borek, brik genaamd, dat is een heel ei met ui en peterselie, verpakt in bladerdeeg dat in een driehoekje gevouwen is.

In Algerije wordt tijdens de maand ramadan de borek standaard elke avond voorbereid met verschillende vullingen in de vorm van een sigaar. In dit blog gaan we jullie drie verschillende varianten geven van de borek, alle drie even lekker! Alle ingrediënten voor onderstaande gerechten zijn natuurlijk verkrijgbaar bij Le Souk en voor alle drie recepten heb je natuurlijk ook bladerdeeg en frituurolie nodig.

1. BOREK MET GEHAKT – VULLING:

Ingrediënten:

 • Gehakt
 • 1 ui
 • 3 eieren
 • Zout en zwarte peper
 • Peterselie

Bak eerst het gehakt aan, samen met de fijngesneden ui en zodra dit klaar is voeg je fijngesneden verse peterselie toe. Terwijl dit aan het bakken is kluts je de drie eieren en voeg je ze toe in het gehakt. Zout en peper naar eigen smaak en klaar is dit heerlijke gerecht. Als je van pikant houdt kun je ook chilipoeder toevoegen.

2. BOREK MET FETA – VULLING:

 • Schapen of koeien feta
 • Kappertjes

Het enige wat je hoeft te doen is de feta te fijn te prakken met een vork en er vervolgens de kappertjes doorheen te mengen. In plaats van kappertjes kun je ook spinazie toevoegen met gebroken walnoten.

3. BOREK MET AARDAPPEL EN TONIJN – VULLING:

 • 4 a 5 aardappelen
 • 2 blikken tonijn
 • 1 ui
 • Zout en zwarte peper

Als eerste moet je de aardappelen schillen en koken. Zodra dit gebeurd is, is stamp je de aardappelen grof, en voeg je de 2 blikken tonijn toe met de fijngesneden ui. Zout en peper naar eigen smaak. Mix dit allemaal goed door elkaar. Bent u geen tonijn liefhebber? Kies dan bijvoorbeeld garnalen.

Heb je een een lekkere vulling van de borek gemaakt? Dan is het nu tijd om te rollen. Bladerdeeg is te koop in verschillende vormen. Om uiteindelijk een sigaar vorm te creëren leg je een plak bladerdeeg op een snijplank, doe er een lepel van je gemaakte vulling op en rol er vervolgens een sigaarvormig pakketje van.

Giet frituurolie in een pan en bak vervolgens de borek sigaren tot ze goudbruin zijn geworden. Laat ze afkoelen op een bord met keukenpapier en ze zijn klaar om te serververen als een heerlijk voorgerecht met soep of een salade.

Smakelijk eten, of zoals wij zeggen: Bsahtek.