3 heerlijke recepten met linzen

Le Souk helpt u niet alleen om lekker te koken, maar zorgt er ook voor dat wat u bereidt van al onze verse producten heel gezond is!  Wij verkopen verschillende soorten granen, bonen, linzen, pasta’s en meel los per gewicht, u kunt dus zelf precies afwegen wat u nodig denkt te hebben. Met al onze ingrediënten kunt u heerlijk en ook gezond koken. Vandaag zetten we de peulvrucht ‘linzen’ in het zonnetje en geven we u drie verschillende recepten en natuurlijk is alles wat u ervoor nodig heeft bij ons te koop.

Linzen zijn erg rijk aan vitamine B, vezels, eiwitten en mineralen. Dit zorgt voor veel energie, een prima vetverbranding, goede spijsvertering en last but not least een vlotte stoelgang. Daarnaast bevatten ze veel antioxidanten die de weerstand verhogen, ziektes kunnen genezen en veroudering kunnen tegengaan.

Le Souk verkoopt groene, rode, bruine, gele en Puy-linzen. Het enige wat u bij alle gerechten hoeft te doen is de linzen grondig wassen, ze hoeven niet te worden geweekt.

We beginnen met de groene linzen waarvan je een lekkere Algerijnse linzensoep genaamd Laades kunt maken:

Algerijnse linzensoep

 1. 500 gram bruine of groene  linzen
 2. 1 ui
 3. 4 teentjes knoflook
 4. 2 stelen bleekselderij
 5. 1 winterpeen
 6. 2 aardappels
 7. verse koriander
 8. 2 laurierbladeren
 9. 1/2 theelepel zout en peper
 10. 1/2 theelepel rash el hanout Algerije
 11. 1/2 theelepel gemalen komijn
 12. klein blikje tomatenpuree

Deze soep kan zowel met als zonder vlees gegeten worden en in dit recept leggen wij u uit hoe u laades maakt zonder vlees. Snipper de ui en bak deze samen met de gepureerde knoflook in een klein beetje olie in een soeppan. Maak 1 of 1 1/5 liter kippenbouillon en voeg deze toe.Was één kom groene linzen en doe deze bij de bouillon/ui/knoflook.

Vervolgens voegt u alle specerijen toe: de komijnpoeder, de algerijnse rash-el-hanout, het laurierblad, zout, peper, korianderpoeder en de verse, kleingesneden koriander. Goed roeren en vervolgens de twee (ongesneden!) stelen bleekselderij en een eetlepel tomatenpuree toevoegen. Terwijl dit pruttelt, snijdt u de aardappelen in blokjes en de wortels in schijfjes en voegt u ze toe als de linzen gaar zijn. Dan rustig even laten sudderen tot de groenten gaar zijn.

Als de soep voor u een beetje te dik is, kunt u rustig wat water toevoegen. En dan tot slot, voor u de soep gaat serveren, nog wat fijngesneden koriander over de soep heen strooien en klaar is uw heerlijke maaltijdsoep, waarbij u eventueel nog lekker vers brood kunt serveren (natuurlijk ook in onze winkel verkrijgbaar!).

Tip : proef even voor u de soep serveert of u tevreden bent of dat u misschien nog wat kruiden toe wilt voegen!

Wintersalade

 1. 90 gram Puy linzen
 2. 1 teentje knoflook
 3. 30 gram bruine hazelnoten
 4. 1 citroen
 5. 1 theelepel mosterd
 6. 2 eetlepels olijfolie
 7. 1 theelepel honing
 8. 1 eetlepel witte azijn
 9. zout en peper naar smaak
 10. 1 avocado geschild en in grote stukken gesneden
 11. 1 bosje peterselie

Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de linzen af en breng ze met 365 ml water en 1 teentje knoflook aan de kook. Na twintig minuten koken giet u de linzen af en haalt u het teentje knoflook eruit. Gril de hazelnoten 5 minuten in de oven en pers ondertussen de citroen uit. Meng het sap van de citroen met de mosterd, de olijfolie, de honing en de azijn.

Als het een dikke crème is geworden, voegt u zout en peper naar smaak toe.

Meng in een mooie diepe schaal de linzen, de hazelnoten, de in stukken gesneden avocado door elkaar en strooi er op het laatst fijngesneden peterselie overheen.

Groene vegetarische tajine

 1. 100 gram bruine linzen
 2. 1/2 grof gesneden ui
 3. 1/2 eetlepel olijfolie
 4. 1/2 teentje gesnipperde knoflook
 5. 1/2 theelepel geraspte gember
 6. 1/2 theelepel kurkuma poeder
 7. 1/2 theelepel gemberpoeder
 8. 1/2 theelepel komijnpoeder
 9. 150 gram verse of diepvries tuinbonen
 10. 4 verse artisjokken
 11. zout en peper
 12. verse peterselie
 13. verse koriander
 14. 1/2 gekonfijte citroen
 15. een handvol groene olijven zonder pit

Bak de ui 3 minuten in olie in een diepe pan en voeg dan de knoflook, de gember rasp en het gemberpoeder, de kurkuma en het komijnpoeder toe. Goed door elkaar roeren en vervolgens de linzen erbij doen. Voeg zoveel water toe dat de linzen net onder staan en laat dit 20 minuten sudderen. Maak de artisjokken schoon, snijd ze in twee stukken en doe ze samen met de tuinbonen, de gekonfijte citroen en de olijven bij de linzen. Laat het geheel nogmaals 20 minuten pruttelen en voeg op het laatst zout, peper, fijngesneden koriander en fijngesneden peterselie toe. En klaar is deze heerlijke tajine!

Wilt u ook graag koken met rode linzen? Dat begrijpen we heel goed, want Le Souk kan niet zonder rode linzen! Bekijk snel ons recept voor Turkse linzensoep in ons Ramadan blog van vorig jaar.

Bsahtek!