3 recepten voor Suikerfeest gebak

De speciale maand ramadan is bijna afgelopen en dit wordt gevierd met familie, vrienden en zoetigheid. Eid el-Fitr, oftewel suikerfeest, waarbij vrienden en familie bij elkaar op bezoek komen en lekker gaan eten, duurt wel drie dagen. De kinderen krijgen cadeautjes en iedereen doet mooie, nieuwe kleren aan. Suikerfeest vergt ook veel voorbereiding, want er wordt dagen van te voren gebakken en gekookt. Een heel populair onderdeel van het feest zijn de koekjes. Deze koekjes zijn gevarieerd, heerlijk en ook nog eens leuk om te maken. Wij geven jou drie recepten,  waarvan alle ingrediënten natuurlijk verkrijgbaar zijn bij Le Souk.

Mchewek

 • 500 gram fijngemalen witte amandelen
 • 300 gram poedersuiker
 • 3 a 4 eieren
 • 1 theelepel vanille extract
 • 100 gram grof gemalen amandelen
 • 2 geraspte citroenschillen
 • gekonfijt fruit

Meng de fijngemalen amandelen, de suiker, het vanille extract en de geraspte citroenschil samen. Roer dit goed en voeg de eieren een voor een toe. Blijf roeren totdat je een stevig, samenhangend geheel krijgt. Maak hiervan kleine balletjes, ongeveer zo groot als een walnoot.

Vervolgens rol je de balletjes door de grof gemalen amandelen. Zorg ervoor dat de grof gemalen amandelen blijven plakken. Versier elk koekje met een gekonfijte stukje fruit. Plaats de koekjes in een ovenschaal die beboterd is en met meel besprenkeld.

Zet de oven op 200 graden en bak de koekjes tot ze goudbruin zijn. Smullen!

Makrout el louz

voor het deeg:

 • 500 gram witte amandelen fijngemalen
 • 250 gram poedersuiker
 • 3 geraspte citroenschillen
 • 2 a 3 eieren

Voor de siroop

 • 500 gram kristal suiker
 • ¼ liter water
 • 1 theeglas oranjebloesemwater
 • 2 of 3 pakjes poedersuiker

Begin met het deeg. Meng de amandelen, de poedersuiker en de geraspte citroenschil. Voeg dan de eieren een voor een toe en roer dit goed totdat je een mooi, egaal geheel krijgt.

Bestrooi het aanrecht of de tafel met een beetje meel. Neem een stuk deeg en rol dit tot je een dikke rol krijgt van ongeveer 3 cm dik. Snij van deze rol stukken schuin zodat je de vorm van een diamant krijgt van 3 cm zoals op de foto te zien is.

511dcce7dc38d99f92e52f2d02faea9d

Voorverwarm de oven op 200 graden, beboter de ovenschaal en besprenkel deze met meel. Leg alle diamanten in de ovenschaal en laat ze 10 tot 15 minuten bakken.

In tussentijd ga je de siroop klaarmaken: kook de kristalsuiker met het water tot het een beetje indikt (ongeveer 20 minuten). Vervolgens zet je het vuur uit en voeg je het oranjebloesemwater toe. Roer dit goed door elkaar en laat het afkoelen.

Haal de koekjes uit de oven. Wanneer de koekjes afgekoeld zijn dip je ze in de siroop en leg je ze op een zeef om ze uit te laten druppen. Vervolgens leg je alle koekjes op een dienblad en bestrooi je ze meerdere malen met poedersuiker zodat elk koekje een dikke laag poedersuiker krijgt. Tussen elke laag poedersuiker moet je even een uurtje wachten. Tot slot druk je er voorzichtig met je handen op om een mooie vorm te krijgen en om de poedersuiker egaal te maken.

Dadeltaart

 • 300 gram pitloze dadels
 • 150 gram witte amandelen
 • 150 gram suiker
 • 3 eetlepels boter
 • 4 eieren
 • 3 eetlepels maizena
 • 2 cl oranjebloesemwater
 • boter voor de vorm
 • 1 vanille stokje

Begin met het in kleine stukjes snijden van de dadels. Vervolgens mix je de amandelen met 100 gram suiker in een mixer. Smelt de boter en verwarm de oven op 230 graden.

Splits de eieren, zowel het eigeel als de eiwit heb je nodig. Klop het eigeel schuimig samen met 50 gram suiker en het vanillemerg. Vervolgens voeg je de maizena, de dadels, de amandelen, de gesmolten boter en het oranjebloesemwater eraan toe. Dit moet je goed roeren. Klop de eiwitten stijf en meng deze vervolgens voorzichtig door de deeg massa heen. Beboter daarna een springvorm van ongeveer 25 cm en vul hem met het deeg. Bak de taart  ongeveer een half uur. Het beste is om de taart eerst 20 minuten te bakken op de middelste richel en daarna met 200 graden nog 10 minuten.Wanneer de taart klaar is kun je deze nog met klein gesneden dadels en/of pistachenootjes decoreren.

Veel plezier met bakken en voor iedereen die suikerfeest viert: eid mubarak voor jou en al jouw dierbaren!