3-gangen kerstdiner

December is voor vele mensen de mooiste periode van het jaar. De stad hangt vol met lichtjes en je kunt weer genieten van een mooie laag sneeuw die de straten en de bomen bedekt terwijl je lekker warm op de bank een kerstfilm aan het kijken bent. De feestdagen draaien natuurlijk om familie, vrienden, gezelligheid en natuurlijk lekker eten. En vooral dit laatste kan veel stress opleveren, want wat ga je dit jaar weer serveren aan al jouw dierbaren? De ene lust dit niet, de andere lust dat niet en het liefst sta je natuurlijk niet uren in de keuken. Maar gelukkig komen we je te hulp, want wij hebben weer drie heerlijke recepten uitgekozen:

Ge­smol­ten gei­ten­kaas met sesamzaad korst

recept: ge­smol­ten gei­ten­kaas met sesamzaad korst

Ingrediënten:

 • 150 g tarwebloem
 • 1 eetlepel gedroogde tijm of za’atar kruiden
 • 1 theelepel zout
 • 2 eieren
 • 100 g broodkruim (gedroogd, fijngemalen)
 • 50 g zwart sesamzaad
 • 50 g sesamzaad
 • 2 grote bollen geitenkaas of 6 kleine bolletjes
 • 1 liter zonnebloemolie
 • ½ komkommer
 • 15 gram verse munt
 • 50 gram ongezouten pistachenoten

Broodkruim is kant en klaar te koop, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken: snij de korsten van een paar sneden wit brood en scheur of snijd ze in stukjes. Bak ze ongeveer 30 minuten in een tot 150 graden voorverwarmde oven tot de sneden krokant zijn. Laat de stukjes afkoelen. Maal ze fijn en wrijf dan eventueel de kruimels nog door een fijne zeef.

Meng de bloem, de tijm en/of de za’atar en het zout in een kom. Vervolgens pak je een nieuwe kom en kluts je de eieren met een snufje zout. Daarna meng je in een andere kom het broodkruim en de twee soorten sesamzaad door elkaar.

Als je twee grote bollen geitenkaas hebt kneed je er 6 kleine bolletjes van. Rol deze door de bloem die is gekruid met de tijm en/of de za’atar. Haal ze daarna door het geklutste ei en rol ze vervolgens door het broodkruim dat met de sesamzaadjes is gemengd.

Pak een diepe pan en verhit er een laagje zonnebloemolie in tot ongeveer 175 °C. Je kunt dit testen door er een stukje brood in te doen, het stukje brood moet na 2 minuten mooi goudbruin zijn geworden.
Bak de bolletjes geitenkaas, schep ze eruit wanneer ze goudbruin zijn geworden en laat ze rusten op een bord dat bedekt is met keukenpapier.

Maak reepjes van de komkommer, snipper de muntblaadjes en rooster de pistachenoten. Gebruik deze om de bolletjes te serveren. De bolletjes kunnen zowel koud als warm gegeten worden.

Kip met granaatappel pitjes

Dit recept is geschreven voor 4 personen. Wanneer je voor meer personen gaat koken hoef je alleen maar extra kipfilet en eventueel wat meer ui toe te voegen.

 • 500 gram kipfilet
 • 1 of 2 uien
 • granaatappel siroop/melasse
 • zout
 • kurkuma poeder
 • kaneel poeder
 • zwarte peper
 • knoflook poeder
 • paprikapoeder
 • 1 grote granaatappel
 • 1 bosje munt
 • geroosterd sesamzaad

Snijd de granaatappel open en maak alle pitjes los.
Rasp de ui en bak deze in boter. Voeg hieraan toe: een beetje zout, kurkuma en kaneel. Roer dit goed door en giet er een scheut granaatappel siroop/melasse doorheen. Voeg een beetje water toe en laat alles zachtjes koken. Voeg nu alle granaatappelpitjes toe en laat het mengsel zachtjes verder pruttelen. Bak ondertussen alle kipfilets met een beetje zout, zwarte peper, kurkuma, knoflook en paprikapoeder. Zodra de kipfilets mooi goudbruin zijn geworden voeg je het mengsel eraan toe. Doe er op het laatste moment een beetje geroosterd sesamzaad bij en fijngesneden muntblaadjes.

Tip: garneer het gerecht eventueel met een paar rozijnen en/of pistachenootjes

Wil je graag dit recept in een vegetarische variant? Probeer dan onze geroosterde aubergine met granaatappel melasse: https://www.winkellesouk.nl/2016/12/20/1-product-3-heerlijke-gerechten/

Cheesecake met tahin en chocolade

Deze cheesecake is heel bijzonder, heerlijk zoet en zal zeker bij iedereen in de smaak vallen. Want wat blijkt: chocolade en tahin is de perfecte combinatie voor een feestelijk nagerecht. Dit recept is voor 12 personen.

We beginnen met de bodem:

 • 150 gram digestive koekjes
 • 50 gram ongezouten pistachenootjes
 • 150 gram roomboter

Neem ongeveer 25 gram roomboter en gebruik dat om een springvorm van 20-24 cm in te vetten; bekleed de springvorm dan vervolgens met bakpapier.
Maal de koekjes en de pistachenootjes fijn in een blender. Laat de boter smelten in een pan of magnetron. Wanneer de boter goed gesmolten is meng je de fijngemalen koekjes en pistachenootjes erdoor. Schep dit mengsel in de ingevette springvorm. Maak het goed glad met de bolle kant van een lepel en zet de vorm in de koelkast zodat de bodem hard wordt.

Maak nu de heerlijke romige toplaag:

 • 250 gram pure chocolade
 • 25 gram roomboter
 • 250 gram slagroom
 • 50 gram vloeibare honing
 • 100 gram tahin
 • 75 gram poedersuiker
 • geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen
 • 500 gram mascarpone
 • 1 eetlepel vanille extract
 • 250 gram roomkaas

Breek de chocolade in stukken en doe deze in een hittebestendige kom samen met de boter, 100 ml slagroom, honing en tahin. Pak een pan met water erin en breng het water aan de kook en zet de kom hierin totdat alles goed gesmolten is. Roer het mengsel voorzichtig en goed door elkaar.
Terwijl de kom in de pan staat, kun je alvast beginnen met het volgende: doe in een grote kom de rest van de slagroom, mascarpone, poedersuiker, sinaasappel of citroenschil, het vanille extract en de roomkaas. Klop dit goed samen met behulp van een mixer.

Giet de gesmolten chocolade over het roommengsel en mix het goed door elkaar. Dit mengsel alleen al is een heerlijke romig toetje! Pak de springvorm uit de koelkast en giet het mengsel erin. Strijk het mooi glad en laat het een paar uur in de koelkast opstijven.

Als laatste: het is altijd heel leuk om de taart mooi te decoreren:

 • 25 gram pistachenootjes
 • halva
 • geroosterd sesamzaad

Zet de taart op een mooi plat bord en besprenkel deze dan met pistachenootjes, halva en geroosterd sesaamzaadjes en tadaa een heerlijk dessert. Je zou bijna willen dat de feestdagen het hele jaar doorgaan.

 

Namens alle medewerkers van Le Souk: fijne feestdagen en geniet vooral van al dat lekkere eten!

 

Cheesecake tahin en chocola