3 heerlijke recepten met verse vijgen

Heerlijk zoet en vooral super gezond. Wij zijn gek op verse vijgen! Zowel vers als gedroogd. Vijgen bevatten meer mineralen dan bijna alle andere vruchten en ze zitten vol met vitamine A en B. Deze vrucht bevat een hoge vezelgehalte en is daarom erg goed voor de spijsvertering en helpt bij constipatie en andere darmklachten. Het zorgt ook nog eens voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Er zijn heel veel verschillende vijgensoorten en ze komen uit verschillende landen. Vooral in de mediterrane keuken zijn ze onmisbaar en in Nederland worden ze nu ook steeds populairder. Je kan een vijg gewoon zo uit het vuistje eten, maar je kan er ook heerlijke gerechten mee maken. Wij hebben drie simpele en vooral lekkere recepten klaar staan, waarvan alle ingrediënten natuurlijk verkrijgbaar zijn bij Le Souk.

Rucola salade met verse vijgen en halloumi

Dressing

 • 6 rijpe vijgen
 • 250 gram halloumi kaas
 • bakje rucola
 • zwarte peper
 • 50 ml appelazijn of balsamico azijn
 • 25 ml olijfolie
 • 1 eetlepel vloeibare honing
 • 2 theelepels za’atar kruiden

Mix alle ingrediënten van de dressing samen in een kom.

Snijd de vijgen in vier delen. Meng ze dan met de dressing in de kom.

Snij de halloumi in plakjes van ongeveer 1 cm. Verwarm een pan met een beetje olijfolie en bak de plakjes halloumi tot ze mooi goudbruin zijn geworden.

Leg de rucola in een platte schaal, neem de stukken vijg uit de kom en verdeel ze over de salade. De dressing die overblijft in de kom nog even bewaren! Besprenkel de salade met een beetje peper en verdeel dan de plakjes warme halloumi eroverheen. Als laatste lepel je voorzichtig de nog overgebleven dressing door de salade heen.

Tip: dit gerecht is ook super lekker met granaatappelmelasse!

Brood met vijgen en feta

Soms heb je van die dagen dat je tussen de middag snel iets simpels wilt eten maar totaal geen inspiratie hebt en dan uiteindelijk maar een boterham naar binnen werkt. Vervang je broodje met kaas vanaf nu door een Libanese platbrood met feta en verse vijgen!

 • Libanees platbrood
 • 200 gram feta
 • 3 a 4 eetlepels vijgen jam
 • 9 hele vijgen (vers of gedroogd)
 • 20 gram naturel pistachenootjes
 • granaatappelpitjes
 • 1 theelepel sesamzaad

Verwarm de oven tot 200 graden met de bakplaat erin zodat deze ook heet wordt.

Prak de feta met een vork tot het goed verkruimeld is. Snijd elke vijg doormidden. Smeer de helft van de vijgenjam over het platbrood, verdeel de feta erover en vervolgens beleg je het brood met de vijgen en de pistachenoten.

Leg het platbrood op de hete plaat in de oven en laat het 5 minuten bakken tot het het brood warm is en de feta een beetje goudkleurig is geworden. Let er wel op dat de brood niet te krokant wordt.

Haal het brood uit de oven en leg het op een plat bord. Pak de andere helft van de vijgenjam erbij en besprenkel de brood hiermee, gevolgd door de granaatappelpitjes en het sesamzaad. In een handomdraai heb je een heerlijke en simpele lunch!

Geroosterde vijgen met tahini en cacaopoeder

Vijgen kunnen ook heerlijk verwerkt worden in een dessert. Dit toetje zet je vliegensvlug op tafel en het is ook nog eens super lekker. Het heeft de perfecte balans: het is niet te zoet en ook niet te hartig.

 • 8 rijpe vijgen
 • 2 theelepels olijfolie
 • 2 theelepels vloeibare honing
 • zout

Verwarm eerst de oven tot 200 graden.

Snijd alle vijgen door de helft en leg ze in een ovenschaal. Meng in een kom de olie, honing en een snufje zout. Verdeel dit over de vijgen en zet de schaal in de oven. Laat de vijgen ongeveer 20 à 30 minuten bakken. Ondertussen maak je de saus.

Voor de saus heb je het volgende nodig:

 • 4 eetlepels tahini
 • 2 eetlepels  vloeibare honing
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 theelepel cacaopoeder

Meng de tahini, honing, kaneelpoeder en cacaopoeder in een kom. Voeg 2 eetlepels kokend water hieraan toe zodat het een soepel consistentie krijgt.

Wanneer je de vijgen uit de oven hebt gehaald verdeel je ze over kleine bordjes en besprenkel je ze met de saus of decoreer dit toetje naar eigen keuze.

Geniet ervan en laat ons weten hoe het heeft gesmaakt!

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.