Onmisbaar tijdens de ramadan

 We zijn alweer over de helft van de maand ramadan. Er is veel gekookt, de inspiratie raakt bijna op en men kijkt uit naar Suikerfeest. Maar wat wordt er eigenlijk allemaal gekookt tijdens deze mooie maand? Elk land heeft zo zijn eigen traditionele gerechten, maar wat bijna alle landen gemeen hebben is dat ze het vasten verbreken met een zoete dadel, een glas melk en een kommetje soep.
Vandaag gaan wij een paar recepten in het zonnetje zetten die onmisbaar zijn op tafel tijdens de mooie maand ramadan in verschillenden landen.

Brick

Onmisbaar tijdens de maand ramadan: Brick.

Brick is een typisch Tunesisch hapje dat gemaakt wordt van malsouka filodeeg. Het wordt als voorgerecht gegeten, samen met een heerlijke soep. Je kan het vergelijken met de bekende borek/bourek. Het Tunesische brick wordt mooi in een driehoek gevouwen en de vulling kan lekker naar eigen smaak worden gemaakt. Zo kun je tonijn, gehakt of kip gebruiken.

In het blog van vandaag leggen wij uit hoe je heerlijke brick met tonijn maakt.

Wat heb je nodig voor 10 stuks:

 • brick filodeeg
 • 2 a 3 aardappelen
 • 3 blikjes tonijn
 • 1 of 2 uien
 • ‘la vache qui rit’ kaas of geraspte kaas
 • eieren
 • peterselie
 • zout, peper en kurkuma
 • voor de liefhebbers van pikant : harissa en/of chili vlokken
 • zonnebloemolie om te bakken

Kook de aardappelen gaar zodat je ze goed kunt fijnprakken met een vork. Terwijl de aardappelen koken kun je alvast de ui en de peterselie snijden.

Meng vervolgens in een kom alle ingrediënten, behalve de eieren. Je kunt eventueel ook citroensap toevoegen. Ga rustig aan tafel zitten met de kom en rol het filodeeg uit.

Schep met een lepel uit de kom een dikke laag vulling op het filodeeg.

Breek dan een heel ei bovenop de vulling  en vouw de brick snel tot een driehoek. Elke brick krijgt heeft dus een ei over de vulling. Bak elke brick ongeveer 2 a 3 minuten aan beide kanten in een pan met zonnebloemolie tot hij mooi goudbruin geworden is. Zorg ervoor dat de brick goed dicht zit,  zodat de olie niet in de vulling kan komen.

Laat de bricks even uitlekken op een laagje keukenpapier en serveer ze met schijfjes citroen.

Harira

Wanneer je aan ramadan denkt, dan denk je ongetwijfeld ook aan de bekende Marokkaanse soep: harira. Wij zijn gek op harira, het is niet alleen erg lekker, maar ook super gezond door de linzen. Harira is erg rijk aan smaak, geur en kleur.

Je kunt harira volledig vegetarisch maken. In dit recept wordt er lamsvlees gebruikt, maar je kunt het er uiteraard uit laten.

 • 500 gram lamsvlees
 • 4 a 5 tomaten
 • 1 grote ui
 • zout
 • peper
 • kurkuma
 • gember
 • tomatenpuree
 • 1 zakje saffraan
 • 1 pot kikkererwten (of 250 gram gedroogde kikkererwten die je zelf moet weken)
 • 1 ei
 • 2 eetlepels bloem

Snijd het vlees in grote stukken en braad het vervolgens samen met de geraspte ui, zout, peper, kurkuma, gember, saffraan poeder, vers gesneden koriander en tomatenpuree. Laat dit 20 minuten lang goed doorbakken.

Ontvel de tomaten door ze in een bakje met kokend water te laten weken en snijd ze in stukken.  Doe in de pan bij het vlees. Vervolgens voeg je ongeveer anderhalf liter kokend water toe en voeg de linzen toe als de soep kookt. Wanneer het vlees en de linzen goed gaar zijn, haal je het vlees uit de pan en mix/pureer je de soep. Doe  het vlees weer terug, laat de soep nog een half uurtje koken en voeg dan de kikkererwten toe. Laat dit weer een half uur koken.

Als je verse kikkererwten wilt gebruiken moet je ze eerst van te voren hebben geweekt. Kook ze dan samen met de soep ongeveer anderhalf uur lang.

In een kleine kom ga je de  het ei en mengen met de bloem totdat het een zachte substantie is en alle klontjes eruit zijn. Voeg dit mengsel toe aan de soep  terwijl je blijft roeren. Vervolgens voeg je een handje vermicelli toe en laat je alles goed koken. Als je de soep pikanter wilt voeg je nog chili of harissa erbij.

Serveer de soep met vers gesneden koriander en eet smakelijk!

lham lahlou

Het is een heerlijk zoet gerecht wat ook zonder vlees gegeten kan worden, zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht . Sommige gezinnen hebben het zelfs standaard elke dag op tafel staan tijdens de maand ramadan, maar dan als iets extra’s samen met een ander hoofdgerecht.

Vraag aan een willekeurig Algerijn wat hij standaard op tafel heeft staan op de eerste dag van ramadan en je zal het antwoord lham lahlou te horen krijgen. Oftewel zoet vlees. Het is traditie om tijdens ramadan lham lahlou te maken, maar ook voor een bruiloft of andere belangrijke feesten wordt het gemaakt.

Tijdens het koken krijg je al honger door de verschillende aroma’s die tijdens het bereiden uit de pan opstijgen. Pruimen, peren, oranjebloesemwater en kaneel; de perfecte combinatie.

 • 500 gr lamsvlees of kip
 • 2 flinke eetlepels bakboter of smen (geklaarde boter)
 • 2 kaneelstokjes
 • 300 gr gedroogde pruimen
 • 200 gram gedroogde abrikozen
 • 1 handvol rozijnen
 • 500 gr suiker
 • 1 theelepel oranjebloesemwater
 • 1 theeglas water
 • 2 eetlepels honing (ongeveer, ga af op je eigen smaak)

Eerst ga je de peren schillen en in grote stukken snijden. Snijd het vlees of kip in stukken en braad het aan in boter. Vervolgens bestrooi je het vlees met suiker en voeg je de kaneelstokjes toe, en laat het zachtjes verder stoven.

Voeg toe: glas water, oranjebloesemwater en honing. Als het vlees gaar is voeg je toe: de peren, gedroogde pruimen en abrikozen en rozijnen. Laat alles goed sudderen tot de saus een beetje dik wordt en een goud kleurtje krijgt.

Tip: serveer het gerecht met pistachenoten en/of geschaafde amandelen.

Zalabia

Iedereen die aan het vasten is kan het vast bevestigen: je zit super snel propvol. Sommige mensen drinken met moeite hun soep op of zijn zelfs al vol wanneer ze hun vasten verbreken met een dadel. Maar voor de mensen die toch nog een toetje op kunnen (nadat ze zijn uitgebuikt), hebben wij nog een heerlijk recept klaarstaan.

Zalabia, ook bekend als Jalebi, is een zoet en populair baksel uit Zuid-Azië. Het is ook heel erg populair in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Afrika. Het wordt gemaakt door het frituren van meel in krakelingvorm  of in ronde vorm, en na het frituren worden deze vervolgens gedrenkt in suikerstroop. In de winkel verkopen wij tijdens de maand ramadan heerlijke Zalabia in grote krakeling vormen. Maar om het zo makkelijk mogelijk te maken leggen wij vandaag uit hoe je zalabia maakt met behulp van een spuitzak.

 • 200 ml water
 • 50 ml melk
 • 50 gram roomboter
 • 150 gram tarwebloem
 • 50 gram maizena
 • 2 eieren
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 liter frituurolie

Voor de siroop:

 • 500 ml water
 • 1 kg suiker
 • 1 stuk citroenschil
 • 3 eetlepels oranjebloesemwater

We beginnen met het maken van de siroop. Doe het water in een diepe pan en voeg de suiker en de citroenschil toe. Laat het warm worden op een laag vuur totdat de suiker is opgelost. Breng het dan aan de kook. Laat het vervolgens afkoelen in een schaal en roer het oranjebloesemwater er door.

Vervolgens begin je met de zalabia zelf. Schenk het water en de melk in een pan, voeg  de boter toe en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt doe je de bloem en de maizena erbij. Klop het goed door zodat er een deeg ontstaat. Haal dan de pan van de vuur en mix het mengsel nogmaals goed met een handmixer totdat het mooi glad geworden is en een beetje is afgekoeld.  Voeg dan de eieren een voor een toe terwijl je blijft kloppen en doe het vanille extract erbij.

Schep het mengsel in een spuitzak, je gebruikt hiervoor een gekarteld spuitmond van ongeveer 1,5 cm. Spuit dan een sliertje, ongeveer ter grootte van je pink, eruit.

Pak een diepe koekenpan en verhit hierin frituurolie tot ongeveer 170 graden. Je kunt het testen door een stukje brood er 20 seconden lang in te doen en te kijken of het mooi goudbruin is geworden. Is het gelukt? Pak dan de zalabia’s erbij en laat ze voorzichtig in de olie zakken. Doe ze niet allemaal tegelijk erin want je moet erg alert zijn. Ze moeten allemaal mooi goudbruin van kleur worden. Wanneer dit mooi is gelukt laat je ze op keukenpapier uitlekken.

Als laatste haal je ze stuk voor stuk door de siroop en serveer je ze mooi op een bord.

Smakelijk eten en voor de mensen die aan het vasten zijn: ramadan kareem!