Istanbul

Turkije staat erg hoog op de lijst van favoriete vakantiebestemmingen, TUI laat zelfs weten dat Turkije in de top 10 staat en dat is natuurlijk niet zo gek. Voor natuurliefhebbers is er veel te beleven, gezinnen met kinderen kunnen zich uitleven op het strand en/of ontspannen in een all inclusive hotel, de cultuurverslaafden hebben genoeg te zien en ook jongeren zijn op de juiste plaats in Turkije. Het heeft zoveel te bieden en toch was ik er nog nooit geweest. Één specifieke stad die ik al jarenlang erg graag wil zien is: Istanbul!

Ik hoorde altijd zulke mooie verhalen over hoe bijzonder deze stad is en toen ik er naar toe ging, is aan mijn verwachtingen meer dan uit voldaan. Istanbul is een levendige stad waar alle culturen samenkomen, het is een smeltkroes van culturen en dat in combinatie met de eeuwenoude historie die je overal om je heen kunt zien. Deze stad heeft mij een geweldige ervaring gegeven en die wil ik graag met jullie delen. 

Ondanks het feit dat Istanbul niet de hoofdstad is van Turkije, is het toch de grootste stad van het land met meer dan 15 miljoen inwoners waarvan er heel veel uit andere landen afkomstig zijn. Het is echt een smeltkroes van culturen.

In Istanbul komen oost en west samen.

Als ik zeg dat Istanbul een unieke stad is met zoveel culturen zoals je dat bijna nergens anders in de wereld tegenkomt, dan overdrijf ik echt niet. Istanbul is een stad met enorm veel verscheidenheid en het is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. Je kunt het ene moment in Europa een Turkse pizza eten en het andere moment een kopje Turkse thee drinken in Azië. Het enige wat je hoeft te doen is de Bosporus oversteken. Dit kan op drie manieren: ondergronds door een tunnel, met behulp van één van de twee bruggen of je kunt met een veerboot gaan. De Bosporus is een zeestraat die de Zwarte zee en de zee van Marmara verbindt. Ze verdeelt de stad in tweeën.

Activiteiten in Istanbul

Ik was maar 4 dagen in Istanbul, dus ik moest prioriteiten stellen wat ik wilde zien.

Süleymaniye-moskee

De locatie van de Süleymaniye-moskee is al een mooie bezienswaardigheid. De moskee staat erg hoog en je hebt uitzicht over de hele stad.

De Ortaköy moskee

Dit is de Ortaköy Moskee met op de achtergrond de Bosporusbrug. De  omgeving is erg sfeervol en gezellig. Ik was hier aan de einde van de dag en toen ik keek waar ik in de omgeving kon eten was mijn besluit al gauw gemaakt. Ik moest en zou Iskender eten in het beroemde familie bedrijf Iskender Kurulus 1867.

Dit was voor mij de eerste keer dat ik Iskender heb gegeten. Ik had er wel eens van gehoord maar in mijn hoofd leek het niet bijzonder. Toch wilde ik het graag proberen omdat het restaurant mij erg aansprak. Toen ik aan tafel zat en om het menu vroeg werd mij al gauw gezegd ‘’no menu, only iskender’’. Het is een authentiek iskender restaurant met vriendelijk personeel en het eten was echt heerlijk.

Iskender Kurulus 1867

De Sultan Ahmetmoskee/de Blauwe Moskee

De Hagia Sophia/Aya Sophia

Wanneer je klaar bent bij de Hagia Sophia en de blauwe moskee (die precies tegenover elkaar zijn) kun je meteen door naar het Seven Hills Istanbul waar je heerlijk kunt eten op het terras met een prachtig  uitzicht.

Een echte Turks ontbijt (met een prachtig uitzicht) eet je in het Kubbe-i Aşk Cafe.

De grote Bazaar

Er is genoeg te zien en te eten in Istanbul, maar ook om te shoppen ben je hier op het juiste adres. De grote Bazaar van Istanbul is één van de grootste, overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten, 1200 winkels en dagelijks tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers. Je kunt hier terecht voor het mooiste aardewerk, voor prachtige sieraden, heerlijke specerijen, zoetigheid en nog veel meer. Ik heb hier meerdere setjes servies gekocht, granaatappel thee, rozenthee en een tasje. Ik was gelukkig met iemand aan het reizen die erg goed is in afdingen, want dat is wel nodig in de bazaar.

Kortom, Istanbul is zeker een stad waar je geweest moet zijn. Het is de perfecte combinatie van cultuur,  geschiedenis, winkelen en heerlijk eten.

Wil je meer foto’s zien? Kijk dan in onze hoogtepunten op onze Instagram pagina.

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.