Aghroum

In het noorden van Algerije tussen Algiers en Constantine ligt een groot gebied dat bekend staat als het Kabylie gebied. De grootste Kabylie steden zijn Bejaia en Tizi-Ouzou. 

Het is een regio in Algerije waar de mensen niet alleen Arabisch en Frans maar ook berberstalige Kabylie spreken. Zij leven in een groot natuurgebied en hebben zo hun eigen cultuur met hun eigen kleding, sieraden, muziek en eten. Zo eten zij couscous in een rode saus met veel grof gesneden groente erin terwijl in Algiers couscous traditioneel wordt gegeten in een verfijnde witte saus met kaneel en oranjebloesemwater. Het Kabylie gebied staat vooral bekend om de uitstekende olijfolie die de mensen zelf produceren in hun eigen tuinen en die ze voor alles gebruiken. Daarom worden er vaak grapjes gemaakt in Algerije dat je iemand uit het Kabylie gebied kunt herkennen aan de olijfolie geur. 

Een erg bekend Kabylie recept is het brood Aghroum. Wat ook wel bekend staat als Kisra. Het is een brood dat voor mij veel herinneringen naar boven haalt aan mijn oma.

Dit brood wordt eigenlijk het hele jaar door wel klaargemaakt door mensen thuis, maar extra vaak tijdens de maand ramadan. Het is ook erg lekker als ontbijt met honing of jam.

Dit recept is voor 4 stukken Aghroum brood.

  • 1 kom fijne griesmeel
  • 1 kom medium griesmeel
  • 1 glas olie
  • Zout
  • Voldoende water
  • Eventueel eetlepel nigella zaad

Gebruik een ronde diepe schaal. Doe hierin al de griesmeel, een beetje zout en eventueel ook de nigellazaad. Giet de olie in de schaal en meng alles goed door elkaar met je handen. Meng de olie goed door de griesmeel, de olie moet goed worden geabsorbeerd.

Voeg dan beetje bij beetje water toe tot je een mooi glad deeg krijgt dat niet te hard en niet te plakkerig is.

Laat het deeg dan 20 minuten rusten met een theedoek eroverheen.

Maar van het deeg drie gelijke stukken. Maak van ieder stuk een ronde bol.

Voordat je verder gaat met het deeg warm je eerst je pan op. Als je geen speciale pan hebt voor brood kun je ook gewoon een koekenpan gebruiken. Warm de pan voor, op een hoog vuur, zonder olie of boter. 

Pak dan één van de ronde bollen deeg en zorg ervoor dat je genoeg werkruimte hebt. Maak met je handen het deeg een beetje plat en probeer een ronde vorm te behouden. Pak dan een roller en rol het deeg uit tot het goed egaal plat is. Maak met je handen alles mooi rond (je kunt dit ook met een mes doen). Pak het deeg voorzichtig op en leg het in de pan. Zet het vuur ietsjes lager zodat het van binnen ook gaar wordt. Maak met een vork gaatjes aan de bovenkant. Blijf het brood draaien en gebruik een theedoek om af en toe op de bovenkant te drukken. Hierdoor wordt het brood mooi goudkleurig. Keer het brood om en doe weer precies hetzelfde. 

Doe vervolgens hetzelfde met de twee andere bollen deeg. En…geniet van dit zelfgemaakte brood!

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.