Lham Lahlou

Vraag aan een willekeurig Algerijn wat hij standaard op tafel heeft staan op de eerste dag van ramadan en je zal het antwoord lham lahlou te horen krijgen. Oftewel zoet vlees. Het is traditie om tijdens ramadan lham lahlou te maken, maar ook voor een bruiloft of andere belangrijke feesten wordt het gemaakt.

Het is een heerlijk zoet gerecht wat ook zonder vlees gegeten kan worden, zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht . Sommige gezinnen hebben het zelfs standaard elke dag op tafel staan tijdens de maand ramadan, maar dan als iets extra’s samen met een ander hoofdgerecht. 

Tijdens het koken krijg je al honger door de verschillende aroma’s die tijdens het bereiden uit de pan opstijgen. Pruimen, peren, oranjebloesemwater en kaneel; de perfecte combinatie. 

  • 500 gr lamsvlees of kip
  • 2 flinke eetlepels bakboter of smen (geklaarde boter)
  • 2 kaneelstokjes
  • 300 gr gedroogde pruimen
  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 1 handvol rozijnen
  • 50 gr suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 theeglas water
  • 2 eetlepels honing (ongeveer, ga af op je eigen smaak)

Eerst ga je de peren schillen en in grote stukken snijden. Snijd het vlees of kip in stukken en braad het aan in boter. Vervolgens bestrooi je het vlees met suiker en voeg je de kaneelstokjes toe, en laat het zachtjes verder stoven. 

Voeg toe: glas water, oranjebloesemwater en honing. Als het vlees gaar is voeg je toe: de peren, gedroogde pruimen en abrikozen en rozijnen. Laat alles goed sudderen tot de saus een beetje dik wordt en een goud kleurtje krijgt. Je kan eventueel ook eventjes in de oven laten.

Tip: serveer het gerecht met pistachenoten en/of geschaafde amandelen.

Lham Lahlou zonder vlees

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.