Mhalbi, arabische rijstpudding.

Muhallebi is een melkpudding wat waarschijnlijk van Perzische oorsprong is. Er wordt gezegd dat Muhallebi in de late zevende eeuw geïntroduceerd werd in de Arabische keuken door een Perzische kok die het aan een Arabische generaal serveerde genaamd Al-Muhallab ibn Abi Sufra. Tegenwoordig heeft elk land zijn eigen variant. Zo eten ze in Libanon mouhalabieh, een soort panna cotta gemaakt van maizena. 

In Algerije eten we Mhalbi, een super simpel gerecht met maar 4 ingrediënten. Dit is vooral onmisbaar tijdens de warme dagen of als toetje tijdens de maand ramadan. Je moet echter alleen een beetje vooruit plannen omdat het een paar uur in de koelkast moet staan.

  • 6 kopjes melk
  • 1 kopje rijstmeel
  • 1 kopje suiker
  • 1 kopje rozenwater

Meng in een steelpan de melk, het rijstmeel en de suiker en meng het goed op een laag vuur. Het mengsel moet een beetje dik worden. Zodra het begint te borrelen voeg je het rozenwater toe en laat je het nog 1 minuut op een laag vuur staan. Giet het daarna in schaaltjes en laat het afkoelen in de koelkast. Je kan ervoor kiezen om het daarna te decoreren met kaneel, nootjes of iets anders leuks naar eigen keuze. In deze blog heb ik helva met pistache gebruikt. Laat het minimaal 2 uur in de koelkast staan, hoe langer hoe beter.

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.