3 recepten met kamelen melk

Kamelen melk! Dit is een lekker alternatief voor koemelk en het is ook nog eens super gezond. 

Mensen met lactose-intolerantie kunnen slecht tegen koemelk. Kamelen melk kan dan een betere optie zijn aangezien het minder lactose bevat. Kamelenmelk heeft ook een ander eiwitprofiel dan koemelk en lijkt beter te worden verdragen door mensen met een allergie voor koemelk.

Heb je vitamine C nodig? Kamelenmelk bevat 3 keer zoveel vitamine c als koemelk. De voordelen van kamelenmelk zijn eindeloos. Het is onder andere rijk aan vitamine B1, thiamine, wat we nodig  hebben voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel zodat we energie krijgen. B1 is ook belangrijk in het zenuwstelsel en voor het functioneren van het hart. Kamelenmelk helpt ook om een gezonde bloeddruk te behouden.

Kamelenmelk heeft heel veel elementen die behulpzaam zijn bij het behouden van een gezond lichaam. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van deze melk en de resultaten zijn veelbelovend. Een van de belangrijkste bevindingen van onderzoeken naar kamelenmelk is de aanwezigheid van lactoferrine in deze melk.. Lactoferrine beschermt het lichaam tegen virale en bacteriële infecties. Dit is goed voor:

 • stimulatie van het immuunsysteem
 • bevordering van gezonde darmbacteriën
 • de manier waarop het lichaam ijzer verwerkt
 • vermindering van hartziekten
 • voorkoming van maag- en spijsverteringsproblemen

Zo heeft kamelenmelk nog meer voordelen, het bevat bijvoorbeeld het weinig vet bevat, het is rijk aan ijzer en is kamelenmelk, volgens de wereld voedsel organisatie, is één van de gezondste dierlijke melksoorten. 

Het smaakt ongeveer hetzelfde als koemelk, sommige mensen vinden het een beetje  bitter smaken. 

Vandaag zetten wij kamelenmelk in het zonnetje en geven wij jullie verschillende recepten met kamelenmelk als belangrijkst ingrediënt. 

Kip gerecht

Ingrediënten:

 • 4 kipfilets
 • 1 ei
 • zout en peper
 • 300 ml kamelenmelk
 • 1 grote eetlepel amandelmeel
 • kwart van een blok roomboter (ongeveer 62.5 gram)
 • 1 theelepel kurkuma

Laat de boter smelten in een pan op het vuur en voeg dan het amandelmeel en het ei toe. Roer dit goed door en houd het vuur laag. Voeg dan de kamelen melk toe en laat het rustig verder sudderen. Voeg zout, peper en kurkuma toe.

Begin ondertussen met de kip. Kruid de kipfilet met zout en peper en bak dit in een pan met  boter. Terwijl de kip op het vuur staat ga je de oven voorverwarmen. Wanneer de kip gaar is doe je haar in een ovenschaal en voeg je de saus toe. Zet de schaal vervolgens in de oven en laat deze ongeveer 15 minuten staan. Het gerecht wordt dan een soort gratin door het ei en amandelmeel. 

Voor je het gerecht opdient,  besprenkel je het met een beetje verse peterselie. Dit gerecht is ook lekker met rijst en/of brood. 

Pannenkoeken

Ontbijt, middag- en avondeten. Pannenkoeken kunnen de hele dag door. Vooral als ze  gezond worden gemaakt door het gebruiken van tarwebloem bijvoorbeeld. 

 • 300 gram tarwebloem
 • halve liter kamelenmelk
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 eetlepels suiker
 • 4 eieren

Pak een grote kom en meng de bloem, de melk, het vanille extract, de eieren en de suiker. Mix dit alles goed en doe een klontje boter in de pan. Laat de boter smelten en giet wat van het pannenkoeken mengsel in de pan. Draai de pannenkoek om als een kant mooi bruin is en laat de andere kant ook bruin worden . Met dit recept kun je ongeveer tussen de 8 à 10 pannenkoeken maken. 

Tip: probeer eens dadelstroop voor op je pannenkoek! 

Kurkuma latte

Omdat kamelenmelk zo gezond is, is dit drankje samen met kurkuma net een wondermiddel. Want ook kurkuma is erg gezond. Kurkuma, oftewel turmeric/geelwortel, is één van onze populairste specerijen. Het is onmisbaar in kerriepoeders en verschillende curries en tajines zijn niet compleet zonder deze gele specerij. Ook in wortelvorm wordt het vaak gebruikt voor in de thee. Kurkuma heeft meerdere gezondheidsvoordelen, de belangrijkste stof in kurkuma is curcumine. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van curcumine. Curcumine wordt ook wel gebruikt in de geneeskunde omdat het stofje ontstekingsremmend werkt en antibacterieel is. 

voor 2 personen:

 • 400 ml kamelenmelk (plus wat extra)
 • 1 eetlepel kokosmelk
 • 1 theelepel kurkumapoeder
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • snufje zwarte peper
 • 1 theelepel kokos olie
 • 1 eetlepel honing

Verwarm in een pannetje de kamelenmelk, de kurkuma, de kaneel en de zwarte peper op een zachte vuur maar laat het niet koken. Laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen, zodat alles intrekt.  Zet dan het vuur uit en roer de kokosolie en honing er doorheen. Gebruik hiervoor een garde. Schenk daarna het drankje in een glas via een zeef. Serveer dit direct of met nog een beetje extra schuim erop, dit schuim krijg je door nog wat kamelenmelk op te kloppen tot het schuimig is. Schep het schuim over de volle glazen en besprenkel deze dan met nog een beetje kaneelpoeder.

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.