Plantaardige macadamia melk

Le Souk heeft een ruim aanbod in noten. Zowel naturel, geroosterd en/of gezouten. Amandelen, paranoten, walnoten, pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten en natuurlijk macadamia’s. 

De macadamianoot, die oorspronkelijk uit Australië komt, heeft een dop die iets lastiger te kraken is dan die van vele andere noten. Deze nootsoort is erg veelzijdig en wordt door zijn vele voordelen verwerkt in oliën en cosmetica producten. Hierdoor is de macadamianoot een van de duurste nootsoorten.

Het is een echte aanrader om de macadamianoot aan je voedingspatroon toe te voegen, ze is namelijk  super gezond. Zo bevat 100 gram macadamianoten al 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B1, die heel erg belangrijk is voor de energievoorziening van het lichaam en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Los van de gezondheidsvoordelen is de macadamianoot ook nog eens super lekker. Je kan ze gewoon zo eten maar je kunt er natuurlijk ook heerlijke plantaardige melk van maken.

Waarom raden wij je aan om zelf je plantaardige notenmelk te maken? Ten eerste is het leuk om te doen en ten tweede, je weet dan zelf precies wat er in zit. Je kunt het maken zoals je het zelf lekker vindt, met heerlijke smaakmakers zoals kaneel, dadels, vanille, honing en ga zo maar door. 

Ingrediënten 

  • 1 kopje macadamianoten
  • 3 kopjes water
  • kaasdoek
  •  

Als eerste moet je de macadamianoten weken. Doe de macadamianoten in een kom met het water. Laat ze dan ongeveer 8 uur weken. Het kan ook minder lang, maar hoe langer je ze weekt hoe zachter ze worden.

Spoel ze daarna af en mix ze in een blender samen met het water totdat het mengsel een mooie melk kleur heeft gekregen. Plaats een zeef boven een kom. Leg de kaasdoek in de zeef. Giet het mengsel in de kaasdoek en zeef zoveel mogelijk stukjes uit de melk. Dit doe je door de hoeken van de kaasdoek te pakken en de melk eruit te knijpen. De macadamiamelk loopt dan in de kom. Dit is het moment om eventueel nog een smaakmaker toe te voegen, zoal bijvoorbeeld een paar druppels honing of een snufje kaneel.

Meng het goed en bewaar de melk in de koelkast (ze blijft ongeveer 3 dagen goed) en drink het lekker koud. Schud het wel eventjes voordat je het gaat drinken want de pulp zakt naar beneden. 

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun.