3 heerlijke recepten met linzen

Le Souk helpt u niet alleen om lekker te koken, maar zorgt er ook voor dat wat u bereidt van al onze verse producten heel gezond is!  Wij verkopen verschillende soorten granen, bonen, linzen, pasta’s en meel los per gewicht, u kunt dus zelf precies afwegen wat u nodig denkt te hebben. Met al onze ingrediënten kunt u heerlijk en ook gezond koken. Vandaag zetten we de peulvrucht ‘linzen’ in het zonnetje en geven we u drie verschillende recepten en natuurlijk is alles wat u ervoor nodig heeft bij ons te koop.

Linzen zijn erg rijk aan vitamine B, vezels, eiwitten en mineralen. Dit zorgt voor veel energie, een prima vetverbranding, goede spijsvertering en last but not least een vlotte stoelgang. Daarnaast bevatten ze veel antioxidanten die de weerstand verhogen, ziektes kunnen genezen en veroudering kunnen tegengaan.

Le Souk verkoopt groene, rode, bruine, gele en Puy-linzen. Het enige wat u bij alle gerechten hoeft te doen is de linzen grondig wassen, ze hoeven niet te worden geweekt.

We beginnen met de groene linzen waarvan je een lekkere Algerijnse linzensoep genaamd Lahes kunt maken:

Algerijnse linzensoep

 • 1 kom bruine of groene linzen (dit is ongeveer 500 gram)
 • 1 ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 stelen bleekslederij
 • 1 winterpeen
 • 2 aardappels
 • bosje verse koriander
 • 2 laurierbladeren
 • 1/2 theelepel zout en peper
 • 1 theelepel Algerijnse ras el hanout
 • 1 theelepel komijn poeder
 • klein blikje tomatenpuree
 • 1 blokje kippen bouillon

Deze soep kan zowel met als zonder vlees worden gegeten en in dit recept leggen wij uit hoe je lahdes maakt zonder vlees. Snipper de ui en bak deze samen met de gepureerde knoflook in een klein beetje olie in een soeppan. Maak 1 of 1 1/5 liter kippenbouillon en voeg deze toe. Was één kom groene linzen en doe deze bij de bouillon, ui en knoflook.

Vervolgens voeg je alle specerijen toe: de komijnpoeder, de algerijnse rash-el-hanout, het laurierblad, zout, peper, korianderpoeder en de verse, kleingesneden koriander. Goed roeren en vervolgens de twee (ongesneden!) stelen bleekselderij en een eetlepel tomatenpuree toevoegen. Terwijl dit pruttelt, snij je de aardappelen in blokjes en de wortels in schijfjes en voeg je ze toe als de linzen gaar zijn. Dan rustig even laten sudderen tot de groenten gaar zijn.

Als de soep voor jou een beetje te dik is, kun je rustig wat water toevoegen. En dan tot slot, voor je de soep gaat serveren, nog wat fijngesneden koriander over de soep heen strooien en klaar is jouw heerlijke maaltijdsoep, waarbij je eventueel nog lekker vers brood kunt serveren (natuurlijk ook in onze winkel verkrijgbaar!).

Tip : proef even voor je de soep serveert of je tevreden bent of dat je misschien nog wat kruiden wilt toevoegen! Ik gebruik meestal nog wat chilipoeder erdoorheen. 

Wintersalade

 • 90 gram Puy linzen
 • 1 teentje knoflook
 • 30 gram bruine hazelnoten
 • 1 citroen
 • 1 theelepel mosterd
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel honing
 • 1 eetlepel witte azijn
 • zout en peper naar smaak
 • 1 avocado geschild en in grote stukken gesneden
 • 1 bosje verse peterselie

Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de linzen af en breng ze met 365 ml water en 1 teentje knoflook aan de kook. Na twintig minuten koken giet je de linzen af en haal je het teentje knoflook eruit. 

Gril de hazelnoten 5 minuten in de oven en pers ondertussen de citroen uit. Meng het sap van de citroen met de mosterd, olijfolie, honing en azijn. Als het een dikke crème is geworden, voeg je zout en peper naar smaak toe. Dit wordt straks als dressing gebruikt. 

Meng in een mooie diepe schaal de linzen, de hazelnoten, de in stukken gesneden avocado door elkaar en giet de dressing eroverheen. Strooi er op het laatst fijngesneden peterselie overheen.

Groene vegetarische tajine

 • 100 gram bruine linzen
 • 1/2 grof gesneden ui
 • 1/2 eetlepel olijfolie
 • 1 teentje gesnipperde knoflook
 • 1/2 rasp van een verse gember
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel kurkuma poeder
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • 150 gram verse tuinbonen
 • 4 verse artisjokken
 • snufje zout en peper
 • bosje verse peterselie
 • bosje verse koriander
 • 1 ingelegde citroen door de helft gesneden
 • 1 handje groene olijven zonder pit

Bak de ui 3 minuten in olie in een diepe pan en voeg dan de knoflook, de gember rasp en het gemberpoeder, de kurkuma en het komijnpoeder toe. Goed door elkaar roeren en vervolgens de linzen erbij doen. Voeg zoveel water toe dat de linzen net onder staan en laat dit 20 minuten sudderen. Maak de artisjokken schoon, snijd ze in twee stukken en doe ze samen met de tuinbonen, de ingelegde citroen en de olijven bij de linzen. Laat het geheel nogmaals 20 minuten pruttelen en voeg op het laatst zout, peper, fijngesneden koriander en fijngesneden peterselie toe. En klaar is deze heerlijke tajine!

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun