Maanzaad citroen cake

Alles met citroen vind ik lekker. Citroen ijs, citroensap, citroen meringue en vooral citroencake.

Citroencake kan ik elke dag wel eten en ik maak het dan ook met veel plezier. Het is super simpel, fris, luchtig en lekker. In dit recept gebruik ik ook maanzaad. Maanzaad wordt vaak gebruikt voor broodjes, maar het geeft gebak net iets extra’s. Wat dit recept ook zo lekker maakt is de roomkaasglazuur, wie vindt dat nou niet lekker?

voor de cake:

 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 1 citroen
 • 4 eieren op kamertemepratuur
 • 200 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • sap van 1 citroen
 • 3 el maanzaad
 • snufje zout

voor de roomkaasglazuur:

 • 100 gram roomkaas
 • 100 gram poedersuiker
 • 1 el citroensap

Eventueel een handjevol pistachenoten en citroenrasp voor decoratie

Gebruik voor dit recept een cakevorm van 25 cm. 

Begin eerst met het voorverwarmen van de oven op 160 graden. 

Rasp de citroen en meng deze rasp  in een grote kom samen met de boter en de suiker. Voeg er een snufje zout aan toe. Blijf mixen tot het een romige massa is en voeg dan de eieren een voor een toe terwijl je blijft mixen totdat het een mooi luchtig mengsel is geworden. Roer dan de bloem en het bakpoeder er doorheen. Meng dit goed samen en voeg  het citroensap en het maanzaad toe. Vet de cakevorm goed in met boter en bekleed de vorm dan met bakpapier.

Vervolgens giet je het cakebeslag over in de bakvorm en bak je de cake in 50 – 70 minuten gaar. Om te kijken of de cake uit de oven kan prik je voorzichtig met een mes of een satéprikker in de cake, als er geen beslag aan het mes of de prikker blijft zitten betekent dit dat de cake goed gebakken is. Haal de cake uit de oven en laat haar even afkoelen (en geniet al van de geur).

Nu gaan we het onmisbare roomkaasglazuur maken. Meng de roomkaas met de poedersuiker en het citroenrasp. Haal de cake voorzichtig uit de cakevorm en bestrijk de cake met het glazuur.

Bestrooi de cake eventueel met extra citroenrasp en gebroken pistachenoten.

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun