Kweepeer lokum

Kweeperen, voor ons Le Souk een onmisbare vrucht. Kweeperen kun je niet rauw eten, maar ze zijn echt heerlijk in een zoete tajine met zuidvruchten of om te verwerken in een dessert. 

Ik heb vandaag een super makkelijk en natuurlijk lekker recept klaargemaakt. Namelijk La pate de coing/kweepeer lokum

La pate de coing/kweepeer lokum heb ik voor het eerst gegeten op een bruiloft in Algerije en ik was gelijk verkocht. Voor die tijd was ik niet bekend met de kweepeer, laat staan dat ik gerechten ermee kende, maar blijkbaar zijn de bewoners van de stad Blida, Algerije, hier gespecialiseerd in. Dit komt omdat Blida erg goede kweeperen heeft. 

Voor dit recept heb ik het volgende gebruikt:

  • 2 kg kweeperen
  • suiker
  • een paar druppels vanille extract
  • sap van 1 citroen
  • 2 citroenen in schijfjes gesneden

Neem een bak water en doe hier een paar schijven citroen in. Schil de kweeperen en snijd ze in 4 parten. Haal de harde binnenkant ook weg, maar bewaar de pitjes wel. Na het schillen doe je de parten in de bak met water en maak je ze goed schoon door er met de citroen schijven overheen te wrijven. Dit zorgt ervoor dat de kweeperen mooi schoon zijn en geen zwarte/bruine vlekken hebben.

Vervolgens ga je alle kweeperen in stukjes snijden en stomen. Als ze helemaal gaar zijn, pureer je ze goed. Wanneer je dit hebt gedaan neem je er een pan. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Pak een kommetje erbij. Voor ieder kommetje kweepeer puree dat  je zojuist hebt gemaakt, voeg je suiker toe in hetzelfde kommetje. Je werkt dus in verhoudingen. Eén op één : een kommetje puree en een kommetje suiker en zo ga je door totdat je alle puree in de pan hebt gedaan.

Laat alles zachtjes koken en voeg een paar druppels vanille extract toe en het sap van de citroen. Haal nu de pitten erbij die je hebt bewaard. Deze kook je mee, dit kun je het beste doen door ze is een gaasje te binden. Na het koken haal je dit zakje eruit. Blijf in de pasta roeren tot ze niet meer aan de bodem plakt.

Schenk alles over in een vierkante of rechthoekige bakvorm. Gebruik een lepel of spatel om alles mooi egaal te maken. Laat de pasta dan afkoelen.

Laat deze pasta vervolgens 1 of 2 dagen staan.

Nu kun je de pasta in stukken snijden. Je mag zelf weten in welke vorm je de stukken snijdt : vierkanten, ruiten, of andere vormen.

Als laatste dip je de bovenkant van elk stukje pasta in kristalsuiker en klaar.

Bewaar het liefst in een metalen doos.

Deze delicatesse kun je als toetje eten met ijs en/of verse munt thee.

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun