Zoete Algerijnse Tamina en Ktaif

Tamina

Dit zoete, traditioneel Algerijnse dessert is een echte caloriebom, na een paar happen zit ik al vol, maar ik geniet wel echt van elke hap. Het is een van mijn favoriete desserts. 

Tamina wordt traditioneel gemaakt voor verschillende gelegenheden. Zoals wanneer een vrouw net is bevallen. Alle ingrediënten die erin gebruikt worden schijnen goed te zijn voor een pas bevallen vrouw. Griesmeel en honing geven de vrouw energie en ze stimuleren de borstvoeding. Tamina wordt ook gemaakt tijdens Mawlid an-Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed (vzmh). Een paar dagen geleden, dinsdag 12 januari 2021, was het Yanayer. Oftewel Berbers nieuwjaar. Dit is een feestdag waarbij er wederom veel wordt gekookt en veel zoetigheid wordt klaargemaakt, onder andere tamina. Dit feest heb ik bij mijn ouders gevierd en natuurlijk heb ik weer genoten van de zoete tamina.

Bij de meeste Algerijnse recepten werk je in verhouding, dus niet zozeer in voorgeschreven grammen. Bij tamina gebruik je:

 • 2 kopjes medium griesmeel
 • 1 kopje vloeibare honing
 • 1 kopje gesmolten boter

Je gebruikt dus hetzelfde formaat kopje. Let op: ik heb altijd een beetje extra griesmeel, boter en honing bij de hand. Ik leg straks uit waarom. 

Bak de griesmeel in een pan op een laag vuur tot het een mooie gouden kleur krijgt. Tip: je merkt dat de griesmeel klaar is zodra er geen stoom meer vanaf komt. Als er nog wel stoom vanaf komt betekent dat dat het nog niet helemaal gaar is. 

Stel je voor: je maakt ooit een grote hoeveelheid tamina en je wilt veel griesmeel bakken, Bak het dan in kleine hoeveelheden. Als je een grote hoeveelheid in één keer bakt loop je de kans dat het niet gelijkmatig wordt gebakken, sommige delen verbranden en andere delen griesmeel blijven rauw. 

Laat het vervolgens even afkoelen.

Als de boter goed gesmolten is voeg je de honing toe. Je laat het even op een zacht vuurtje staan terwijl je het goed door roert. Het mag niet koken.

Haal de pan van het vuur. Als de griesmeel goed is afgekoeld voeg je het beetje bij beetje toe aan de pan met boter en honing. Het deeg mag niet te stevig worden maar ook niet te vloeibaar blijven. Dit is waarom ik altijd een beetje extra griesmeel, honing en boter bij de hand heb. Als de tamina te vloeibaar is, dan voeg ik nog een beetje gebakken griesmeel toe. Als het juist echt te stevig is, dan voeg ik een beetje vloeibare honing met boter toe. 

Giet het mengsel dan in een mooie schaal. Nu is het tijd voor de decoratie. Je kunt hierbij natuurlijk je eigen creativiteit gebruiken. Meestal wordt er een vormpje gebruikt dat in kaneelpoeder wordt gedoopt en vervolgens zachtjes in de tamina wordt gedrukt. Bestrooi de tamina dan eventueel met pistache poeder en gebruik dragees om het verder te versieren. 

Ktaif

Deze dessert lijkt heel erg op Kunefe, een baksel uit het Midden-Oosten. Beide desserts hebben sliertjesdeeg genaamd kadayif als basis, dit deeg wordt ook wel engelenhaar genoemd. Het verschil tussen deze twee desserts is dat Kunefe wordt gevuld met kaas en een zoete siroop terwijl de Algerijnse Ktaif wordt gemaakt met noten en honing. 

 • 500 gram kadayif (sliertjes deeg)
 • 250 gram gesmolten boter
 • 50 gram extra boter
 • 250 gram amandelen naturel
 • 250 gram pistachenoten of walnoten naturel
 • 3 eetlepel suiker 
 • 1 theelepel kaneel poeder
 • 6 eetlepels oranjebloesemwater
 • 1 eetlepel boter

Voor de siroop

 • 1 kg honing
 • oranjebloesemwater 

tip: gebruik een beetje extra kaneelpoeder en grof gemalen noten ter decoratie. 

Eerst moet je het sliertjesdeeg, genaamd kadayif, voorzichtig uit elkaar halen en met de gesmolten boter invetten. Het deeg moet gelijkmatig vet worden. 

Dan begin je met de vulling. De bruine amandelen en de pistachenoten moeten grof gemalen worden. Daarna meng je ze met suiker, kaneel, oranjebloesemwater en boter.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakvorm erbij. De kadayif die je ingevet hebt met boter verdeel je in twee delen. De ene helft druk je zachtjes in de bakvorm en dan giet je de vulling eroverheen. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig is verdeeld. Daar bovenop komt de andere helft van de ingevette kadayif. Druk de sliertjes zachtjes aan om een mooie vorm te krijgen. De 50 gram extra boter snij je in kleine stukjes en strooi je eroverheen. Laat het dan  ongeveer 50 minuten in de oven tot het een mooie goudbruine kleur heeft. Houd het goed in de gaten. 

Ondertussen verdun je de honing met oranjebloesemwater in een pan en verwarm je dit mengsel. De hoeveelheid oranjebloesemwater hangt af van hoe dik de honing is. Het moet een iets vloeibare siroop worden. 

Laat de honing siroop afkoelen. 

Als de Ktaif uit de oven komt, haal je deze uit de bakvorm en zet je de Ktaif op een mooie schaal. Giet dan de honing siroop over de hele ktaif heen. Alle honing die eraf druipt schep je met een lepel op en schenk je er weer overheen. De honing moet goed worden geabsorbeerd. Het dessert moet lekker zacht van binnen zijn en krokant van buiten.

Decoreer dan de Ktaif eventueel met wat kaneel en grof gemalen noten.