Liefdevolle recepten met rozen

Rozen staan symbool voor de liefde. Speciaal voor valentijnsdag heb ik daarom de liefde  centraal gezet en heerlijke recepten gemaakt met rozen. Wat je relatiestatus ook is, al vier je het met je beste vriendin, vriend, moeder, opa of wie dan ook: vier de liefde met deze heerlijke zoet pikante traybake, met Perzische liefdestaart en met verfrissende rozen drankjes. 

Traybake van zoete aardappel, kip en rozen harissa

Snijd alle ingrediënten in grote stukken en leg ze op een bakplaat, doe er wat kruiden overheen en zet de bakplaat dan meteen in de oven. Super makkelijk, voedzaam, gevarieerd en vooral lekker. Ikzelf houd echt van zulke gerechten, ook wel traybakes genoemd. Traybake is eigenlijk een volledige maaltijd op één bakplaat. Dit is een traybake variant met zoete aardappel en kip gemarineerd in rozen harissa.

Harissa is een lekker gekruide Tunesische sambal en dit is misschien wel het populairste product in de Noord-Afrikaanse keuken. Wij gebruiken dit bij bijna alles. 

Door rozenbloesemwater eraan toe te voegen wordt de harissa een beetje zoeter. 

 • 500 gram kipkluifjes
 • 500 gram zoete aardappel
 • 2 grote rode paprika’s
 • 5 teentjes knoflook
 • 4 sjalotjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 5 eetlepels harissa
 • 1 eetlepel rozenbloesemwater
 • 250 gram cherry tomaten
 • paar takjes verse tijm
 • zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil en snijd de zoete aardappelen en sjalotjes in grove stukken. Snijd de paprika’s en knoflook teentjes ook in grote stukken. 

Neem een grote kom erbij en meng hierin de harissa, het rozenbloesemwater, de olijfolie, peper en zout. Marineer daarin de kipkluifjes, de zoete aardappelen, de sjalotten en de paprika’s. Laat een half uur goed intrekken. Vervolgens verdeel je alles over de bakplaat en vergeet niet bakpapier te gebruiken. Verdeel dan de knoflook teentjes en cherrytomaten over de kip en aardappelen en bestrooi alles met verse tijm voordat je de plaat in de oven zet. 

Bak het gerecht ongeveer 30 a 40 minuten tot de kip en zoete aardappelen gaar zijn.

Perzische liefdestaart

Deze persian love cake klinkt al heel romantisch op zich, maar er zit ook nog eens een mooi verhaal achter. Er was eens een Perzische vrouw die smoorverliefd was op een prins. Om hem verliefd op haar te laten worden bakte ze deze cake, gevuld met heerlijke ingrediënten, voor hem. De prins beantwoordde haar liefde en zo leefden ze nog lang en gelukkig. Dit is denk ik het bewijs: liefde gaat door de maag.

 • 200 gram boter op kamertemperatuur
 • 130 gram suiker plus nog 2 eetlepels extra. 
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 1 theelepel kardemom poeder
 • 100 gram gezeefde bloem 
 • 300 gram amandelmeel
 • rasp van 1 citroen
 • sap van een halve citroen (ongeveer 4 eetlepels)
 • 2 eetlepels rozenwater
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout

glazuur:

 • 250 gram poedersuiker
 • sap van een halve citroen
 • eventueel rozenblaadjes en gemalen pistachenoten ter decoratie.

Voorverwarm de oven op 170 graden.

Vet een ronde cakevorm in met boter of een spray en bekleed deze met bakpapier. 

Neem een grote kom en een handmixer. Mix de boter en de 130 gram suiker met elkaar. Vervolgens voeg je 1 voor 1 de eieren toe al mixend. 

Ik heb in dit recept kardemom poeder gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook peulen gebruiken. Hierbij moet je de peulen eerst kraken en vervolgens de zaadjes met een vijzel malen. Ik ben echt gek op deze kleine groene peulen. Groene kardemompeulen hebben een zoete, pikante, bloemige smaak en een heerlijk aroma. Deze peulen kan je heerlijk gebruiken in curry’s, rijst, thee smaakjes, zwarte koffie en in deze taart geven ze een extra bijzondere smaak. 

Meng de kardemompoeder in het beslag samen met de bloem, het amandelmeel, de citroenrasp, het citroensap (houd ongeveer 1 eetlepel citroensap over voor straks), 1 eetlepel van het rozenwater, bakpoeder en zout. Mix samen tot een mooie gladde massa. 

Giet het beslag vervolgens in de cakevorm. Bak de cake ongeveer 30 minuten in de oven. Houd de cake goed in de gaten. Controleer af en toe. De cake moet mooi goudbruin zijn en stevig, dit kun je testen door er met een tandenstoker of een scherp mes in te prikken, als ze er schoon uitkomen, is de cake klaar. 

Laat de cake even afkoelen.

Ondertussen maak je een siroop. Pak een kleine steelpan en kook de resterende 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel rozenwater al roerend tot de suiker opgelost is. Voeg eventueel ook een klein theeglas water toe. Dan heb je meer siroop.

Als de cake goed is afgekoeld prik je er een paar gaatjes in. Giet dan de warme siroop eroverheen. Laat de cake vervolgens weer afkoelen.

Als topping maken we een mooie glazuur. 

Mix de poedersuiker, het citroensap en nog 2 theelepels koud water samen in een kom tot een gladde massa. Hoe meer poedersuiker je gebruikt hoe dikker het glazuur wordt. Ik heb in dit recept geen dikke laag glazuur gemaakt. 

Haal de cake uit de cakevorm en leg hem op een mooie schaal of een taart plateau. Schep het glazuur voorzichtig over de cake en decoreer hem vervolgens met de gemalen pistachenoten en rozenblaadjes. Natuurlijk kun je nog talloze andere dingen gebruiken om de cake mee te decoreren, zoals vijgen, granaatappelpitjes, citroenrasp, amandelschaafsel, witte chocolade rasp en noem maar op. 

Rozen ijsthee

 • 2 theelepels zwarte thee
 • 2 theelepels rozenknopjes
 • 1 eetlepel honing
 • 1 theelepel rozenbloesem water

Laat de zwarte thee en rozenknopjes een paar minuten trekken in kokend water.  Dit kun je natuurlijk op verschillende manieren doen: met een thee-ei, een theezeef of hoe dan ook. Roer vervolgens de honing en het rozenbloesemwater door de thee en roer goed door. Laat  vervolgens afkoelen. Dit duurt ongeveer 2 of 3 uur. Serveer de ijsthee met ijsblokjes en eventueel ook rozenknopjes. 

Rozen mocktail

Een ander romantisch drankje is de rozen mocktail (mocktail is een cocktail zonder alcohol). 

 • sap van een halve citroen
 • bruisend water
 • granaatappelsap
 • rozensiroop

De verhoudingen in dit recept zijn afhankelijk van de grootte van je glas. Ik heb in dit recept een martini glas gebruikt. Het is de bedoeling dat je meer bruisend water gebruikt en een beetje granaatappelsap.

Voor een martini glas gebruik je 10 cl bruisend water, 5 cl granaatappelsap en 1 of 2 pompjes rozensiroop, dit hangt  af  van hoe zoet je het wilt. Mix alles samen en geniet van de zoete smaak en geur. 

Indonesische rozensiroop drankje

Rozensiroop en stroop susu zijn erg bekend onder de Indonesiërs. Dit zijn twee soorten. Rozensiroop is een zoete siroop met suikerwater, rozenwater en rode kleurstof. Susuroos is rozensiroop met gecondenseerde melk erbij toegevoegd. Beide varianten worden vaak gebruikt voor onder andere schaafijs, desserts en voor lekkere verkoelende drankjes.

Schenk 2 eetlepels siroop in een glas en voeg dan bruisend water of melk toe met een paar ijsblokjes en een beetje Kelapa Muda. Kelapa Muda is vruchtvlees van de jonge kokosnoot.

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza