Pavlova met passievrucht

Alle ballet liefhebbers zullen ongetwijfeld de Russische Anna Pavlova kennen, de beroemdste balletdanseres tot nu toe. Tijdens haar tournee in 1920 door Australië en Nieuw-Zeeland heeft men een taart gecreëerd en vernoemd naar haar. Het is inmiddels een belangrijk onderdeel van de Australische keuken en op verjaardagen en feestdagen is het een populaire traktatie. Ten eerste omdat deze taart super lekker is, maar ook omdat hij snel en makkelijk te maken is. Pavlova taart is gebaseerd op meringue en afgewerkt met vers fruit en slagroom. Het verschil tussen de Pavlova taart en een meringue is dat er bij Pavlova maizena wordt toegevoegd. Maizena zorgt ervoor dat de Pavlova knapperig van buiten is en lekker vochtig van binnen. Meringue is van binnen én van buiten stevig en knapperig.

  • eiwit van 5 eieren
  • snufje zout
  • 250 gram fijne suiker. Probeer echt zo fijn mogelijke suiker te gebruiken, let op geen poedersuiker! Heb je geen fijne suiker in huis? Je kunt dan eventueel kristalsuiker  fijnmalen in de blender.
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel maizena

voor de vulling en decoratie

  • 250 gram ongeklopte slagroom
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 grote passievruchten

Ik gebruik voor dit recept een keukenmachine, een spatel en een slagroomspuit. 

Verwarm de oven voor op ongeveer 80 graden. Sommige recepten geven aan dat de oven hoger moet staan. Ik heb dit recept een paar keer gemaakt en ik merk dat bij een lage stand het gebak veel mooier wordt en beter lukt.

Klop het eiwit en het zout samen in een keukenmachine tot middelmatig stijve pieken. Voeg dan langzaam, al kloppend, de suiker toe . Verhoog de snelheid van de keukenmachine een beetje en klop het geheel op tot stijve pieken. Je kan testen of het eiwit goed is opgeklopt door de kom op de kop te houden. Als de massa er niet uitvalt,  heb je een mooie meringue gemaakt. 

Vervolgens pak je een spatel en voeg je voorzichtig de vanille, de azijn en de maïzena toe. 

Beleg een bakplaat met bakpapier en schep het beslag er voorzichtig op. Je kunt er voor kiezen om een bolletje te maken  met een kuiltje aan de bovenkant. Wat ik zelf in dit recept heb gedaan is een soort vulkaan effect. Als je dit ook wilt ga je met een lepel of spatel van beneden naar boven zodat je aan de bovenkant sliertjes krijgt, beetje net als een tutu. Maak in het midden een klein kuiltje. 

Bak de pavlova ongeveer 1 uur in de oven. Zet dan de oven uit en laat de taart vervolgens 1 uur afkoelen terwijl hij nog in de oven staat. Het is het beste als je de ovendeur in de tussentijd niet open doet. 

Je merkt dat de Pavlova een paar barsten heeft gekregen, dit is heel normaal en hoort er gewoon bij. Het midden/kuiltje aan de bovenkant zal een beetje instorten, maar daar komt straks de vulling. 

De vulling bestaat uit zelfgeklopte slagroom met passievrucht en vanille extract.

Neem weer de keukenmachine erbij en meng hierin de ongeklopte slagroom, 50 gram suiker en 1 theelepel vanille extract. Als dit klaar is roer je er voorzichtig je de inhoud van 2 grote passievruchten  met een spatel doorheen. Vervolgens vul je de slagroom spuitzak met dit mengsel en spuit je het in het kuiltje van de pavlova taart. Als laatste heb ik het nog gedecoreerd met verse vijgen, en een beetje poedersuiker (met een zeef) maar je mag het decoreren en afwerken hoe jij dat wilt. 

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza