Filodeeg taart met sardines

Wat ik altijd absoluut in huis moet hebben zijn blikjes sardines in een kruidige en pittige saus met groenten in blik van het merk Tagine. Heerlijk met stokbrood als lunch wanneer je even geen zin hebt om moeite te doen.

Deze week heb ik een recept gemaakt waarbij deze heerlijke sardientjes centraal staan. Een knapperige filodeegtaart met sardines, ansjovis, zongedroogde tomaat en kappertjes. Toen ik  het deze week gemaakt had hebben al mijn collega’s van Le Souk het gelijk opgegeten en ze hebben heel vaak gezegd hoe lekker ze het vinden. 

 • 10 vellen filodeeg
 • olijfolie
 • 3 blikjes sardines van het merk Tagine
 • 150 ml melk
 • 4 eieren
 • 100 gram zongedroogde tomaten in olie
 • 1 eetlepel kappertjes
 • zout en peper
 • 2 theelepels italiaanse kruiden
 • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
 • handjevol appelkappertjes en Italiaanse bella di cerignola olijven
 • 100 gram ansjovis in zout

Verwarm de oven voor op 200 graden en begin met het bekleden van de bakplaat met filodeeg. Ik heb een vierkante bakplaat gebruikt van ongeveer 20 bij 20 cm. Je doet 2 vellen filodeeg over elkaar heen, op de bovenste vellen smeer je vervolgens een beetje olijfolie. Het is de bedoeling dat de vellen filodeeg een beetje over de randen van de bakplaat vallen. Dus per twee vellen een beetje olijfolie totdat je alle 10 vellen hebt gebruikt. 

Maak de blikjes sardientjes open en laat de olie uitlekken. Prak ze vervolgens in grove stukjes met een vork. Neem een grote kom en meng de stukjes sardines, de melk, de eieren, de zongedroogde tomaten, de kappertjes, het zout, de peper, de Italiaanse kruiden en het gerookte paprikapoeder. Roer dit alles goed door met een lepel of een spatel en verspreid het over de filodeeg. 

Bestrooi  de filodeegtaart met de appelkappertjes, de Italiaanse bella di cerignola olijven en de ansjovis. Zet de taart in de oven en pas de temperatuur aan (180 graden). Bak de filodeegtaart ongeveer 20 a 25 minuten, hij moet mooi goudbruin en knapperig zijn. En…eet smakelijk!

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza