Ramadan menu: brick, chorba beida en zoete vlees

De speciale maand ramadan is weer begonnen. Dit houdt in dat alle moslims over de hele wereld tegelijk vasten vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens de uren dat er niet gegeten, gedronken of gerookt mag worden, zijn de mensen zich meer bewust van wat hun geschonken is en zijn daar dankbaar voor. Naast dat ramadan een spirituele maand is waarbij men dichter bij het geloof komt, is het ook een maand van gezelligheid. Het geeft de vastende moslims een gevoel van verbondenheid en elke avond wordt er gezamenlijk en lekker gegeten. Vanwege deze mooie maand ga ik een aantal recepten delen die voor iedereen smakelijk zijn, of je nu vast of niet.

Brick

Brick is een typisch Tunesisch hapje dat gemaakt wordt van dioul filodeeg. Het wordt als voorgerecht gegeten, samen met een heerlijke soep. Brick wordt mooi in een driehoek of vierkant gevouwen en de vulling kan lekker naar eigen smaak worden gemaakt. Zo kun je tonijn, gehakt of kip gebruiken. In het blog van vandaag leg ik uit hoe je heerlijke brick met tonijn maakt.

Wat heb je nodig voor 10 stuks:

 • 10 vellen dioul filodeeg
 • 2 a 3 aardappelen
 • 6 blikjes tonijn
 • 1 of 2 uien
 • ‘la vache qui rit’ kaas of geraspte kaas
 • 10 eieren
 • bosje verse peterselie
 • zout en peper
 • voor de liefhebbers van pikant : harissa en/of chili vlokken
 • zonnebloemolie om te bakken

Kook de aardappelen gaar zodat je ze goed kunt fijnprakken met een vork. Terwijl de aardappelen koken kun je alvast de ui en de peterselie fijn snijden. Meng de aardappelpuree met zout, peper en eventueel chili vlokken. Pak een vel dioul. In het midden van de vel schep je eerst een eetlepel aardappelpuree. Vervolgens daarop een beetje gesneden ui. Daarna tonijn, peterselie en la vache qui rit’ kaas of geraspte kaas. Ik voeg soms ook kappertjes toe. Breek dan een heel ei bovenop de vulling en vouw de brick snel tot een driehoek of vierkant. Tip: maak eerst een kuiltje in de stapel ingrediënten voordat je een ei bovenop breekt.

Elke brick heeft dus een ei over de vulling. Bak elke brick ongeveer 2 a 3 minuten aan beide kanten in een pan met zonnebloemolie tot hij mooi goudbruin geworden is.

Laat de bricks even uitlekken op een laagje keukenpapier en serveer ze met schijfjes citroen.

Chorba beida

Chorba beida is een traditionele soep uit Algiers, de hoofdstad van Algerije. Het is een kippensoep met kikkererwten en op smaak gebracht met kaneel, peterselie en citroen.  Voor 6/8 personen 

 • 1/2 kip
 • 1 ui
 • 1 handje verse peterselie
 • sap van 1 citroen
 • 1 klein blikje kikkererwten
 • handje vermicelli
 • eigeel van 1 ei
 • 1 eetlepel geklaarde boter (smen)
 • 1 eetlepel olijfolie 
 • snufje zwarte peper
 • snufje zout
 • 1 theelepel kaneel poeder
 • extra citroen om te serveren

Rasp de ui en snijd de kip in stukjes. Braad de kip en de ui samen aan in een soeppan met olijfolie en geklaarde boter. Voeg  zout, peper en kaneel toe. Als de kip een mooie kleur heeft gekregen doe je er anderhalve liter gekookt water bij. Laat alles eventjes goed koken. Als de kip goed gaar is voeg je de kikkererwten toe. Na een paar minuten doe je de vermicelli erbij. Laat alles weer even goed doorkoken tot de vermicelli ook gaar is. Zet het vuur uit. Pak een kommetje en klop hierin het eigeel en meng dit vervolgens met het citroensap. Voeg dit mengsel rustig roerend toe aan de soep  (terwijl het vuur uit is). Strooi er dan vers gesneden peterselie eroverheen.  Serveer met schijfjes citroen. Chorba beida is voor mij niet compleet zonder citroen.

Lham lahlou

Vraag aan een willekeurig Algerijn wat hij standaard op tafel heeft staan op de eerste dag van ramadan en je zal het antwoord lham lahlou te horen krijgen. Oftewel zoet vlees. Het is traditie om tijdens ramadan lham lahlou te maken, maar ook voor een bruiloft of andere belangrijke feesten wordt het gemaakt.

Het is een heerlijk zoet gerecht wat ook zonder vlees gegeten kan worden, zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht . Sommige gezinnen hebben het zelfs standaard elke dag op tafel staan tijdens de maand ramadan, maar dan als iets extra’s samen met een ander hoofdgerecht.

Tijdens het koken krijg je al honger door de verschillende aroma’s die tijdens het bereiden uit de pan opstijgen. Pruimen, peren, oranjebloesemwater en kaneel; de perfecte combinatie.

 • 500 gr lamsvlees of kip
 • 2 grote peren
 • 2 flinke eetlepels bakboter of smen (geklaarde boter)
 • 2 kaneelstokjes
 • 300 gr gedroogde pruimen
 • 200 gram gedroogde abrikozen
 • 1 handvol rozijnen
 • 50 gr suiker
 • 1 theelepel oranjebloesemwater
 • 1 theeglas water
 • 2 eetlepels honing (ongeveer, ga af op je eigen smaak)
 • eventueel handjevol dadels

Eerst ga je de peren schillen en in grote stukken snijden. Snijd het vlees of kip in stukken en braad het aan in boter. Vervolgens bestrooi je het vlees met suiker en voeg je de kaneelstokjes toe, en laat het zachtjes verder stoven.

Voeg toe: glas water, oranjebloesemwater en honing. Als het vlees gaar is voeg je toe: de peren, gedroogde pruimen en abrikozen en rozijnen. Laat alles goed sudderen tot de saus een beetje dik wordt en een goud kleurtje krijgt. Je kan eventueel ook eventjes in de oven laten.

Tip: serveer het gerecht met pistachenoten, sesamzaad en/of geschaafde amandelen. Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza