Suikerfeest taart: De pavlova cheesecake

Eid mubarak!!! oftewel, een gezegend feest! Het is vandaag Eid el-fitr, ook wel bekend als suikerfeest. De speciale maand ramadan is afgelopen en dit wordt gevierd met familie, vrienden, lekker eten en vooral veel zoetigheid. 

Speciaal voor het suikerfeest heb ik een nieuw recept bedacht waarin het beste van 2 werelden bij elkaar komen. De Pavlova cheesecake. Mijn 2 favoriete taarten bij elkaar.

Herinneren jullie de pavlova taart nog die ik laatst had gedeeld? Een heerlijke taart gebaseerd op meringue en afgewerkt met zelfgemaakte slagroom, vanille en vers fruit. Klik hier voor het recept! Ik had de pavlova taart aan mijn collega’s laten proeven en het was een enorm succes. En cheesecake is altijd een goed idee, vooral met witte chocola.

Deze Suikerfeest taart bestaat uit een pavlova bodem, met daarop een witte chocolade cheese vulling en als topping slagroom gemengd met pistache. 

Voor de pavlova bodem:

 • eiwit van 5 eieren
 • snufje zout
 • 250 gram fijne suiker. Probeer echt zo fijn mogelijke suiker te gebruiken, let op geen poedersuiker! Heb je geen fijne suiker in huis? Je kunt dan eventueel kristalsuiker fijnmalen in de blender.
 • 1 theelepel witte azijn
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 eetlepel maizena

Klop het eiwit met het zout in een keukenmachine. Let op, zorg ervoor dat er echt geen eigeel bijkomt. Eigeel is vet en vet zorgt ervoor dat de meringue mislukt. Klop het geheel tot er middelmatig stijve pieken ontstaan. Vervolgens voeg je al langzaam  kloppend de suiker toe. Verhoog de snelheid van de keukenmachine een beetje en klop het geheel op tot stijve pieken. Je kunt testen of het eiwit goed is opgeklopt door de kom op de kop te houden. Als de massa er niet uitvalt,  heb je een mooie meringue gemaakt. 

Het verschil tussen de Pavlova taart en een meringue is dat er bij Pavlova maizena wordt toegevoegd. Maizena zorgt ervoor dat de Pavlova knapperig van buiten is en lekker vochtig van binnen. Meringue is van binnen én van buiten stevig en knapperig.

Je voegt nu met een spatel voorzichtig de maizena toe samen met de vanille en de azijn.

Pak een ronde springvorm en bekleed de bodem en de zijkanten goed met bakpapier. De pavlova bodem raakt namelijk ook de zijkanten. Smeer de pavlova over de bodem en zijkanten uit en bak deze een uur in een voorverwarmde oven ( 80 graden). Zet dan de oven uit en laat de pavlova 1 uur afkoelen terwijl ze nog in de oven staat. Het is het beste als je de ovendeur tussendoor niet open doet. 

Als de pavlova in de oven staat kun je alvast beginnen met de witte chocolade cheese vulling. 

 • 250 gram mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • 250 gram monchou (of een andere roomkaas)
 • 400 gram witte chocolade
 • 50 gram suiker

Klop de slagroom stijf en zet even apart. Breek de witte chocola in stukken en smelt deze au bain-marie. Au bain-marie is een handige techniek om chocola te laten smelten. Pak een steelpannetje met een laag water en zet hierin een kom met daarin de witte chocola. Zorg ervoor dat er geen water in de kom met chocola komt.  Breng het water aan de kook en wacht tot de chocola is gesmolten.

Pak een kom en meng hierin de monchou, de mascarpone en de suiker door elkaar. Als de chocola is afgekoeld voeg je deze toe aan de rest en als laatste voeg je de slagroom toe die je al eerder stijf hebt geklopt. 

Als de pavlova bodem uit de oven is, giet je het beslag eroverheen. Laat het geheel vervolgens een paar uur in de koelkast opstijven. 

Voor het opdienen heb ik de taart versierd met slagroom

 • 250 gram ongeklopte slagroom
 • 50 gram suiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 100 gram gemalen pistache

Meng de slagroom samen met de suiker en het vanille extract in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Wanneer de room goed is opgeklopt meng je de gemalen pistache erdoorheen. Vervolgens vul je een spuitzak met slagroom  en spuit je de zelfgemaakte slagroom over de taart en gebruik hierbij je eigen fantasie!. Eventueel kun je er nog extra pistache en/of witte chocolade rasp als decoratie over strooien. 

Ik wens iedereen die mee heeft gedaan aan de gezegende maand ramadan een fijn suikerfeest. Eid mubarak voor jou en al jouw dierbaren! 

Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza