Rucola salade met verse vijgen en halloumi

Heerlijk zoet en vooral super gezond. Ik ben gek op verse vijgen! Zowel vers als gedroogd. Vijgen bevatten meer mineralen dan bijna alle andere vruchten en ze zitten vol met vitamine A en B. Deze vrucht bevat een hoge vezelgehalte en is daarom erg goed voor de spijsvertering en helpt bij constipatie en andere darmklachten. Het zorgt ook nog eens voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Er zijn verschillende vijgensoorten en ze komen uit verschillende landen. Verse vijgen zijn voor mij een jeugdsentiment. In Algerije groeien ze bij ons in de tuin, ieder zomervakantie plukte ik ze uit de boom samen met mijn tante. Vooral in de mediterrane keuken zijn ze onmisbaar en in Nederland worden ze nu ook steeds populairder. Je kan een vijg gewoon zo eten, maar je kan er ook heerlijke gerechten mee maken. Zoals deze vijgen salade.

 • 6 rijpe vijgen
 • 250 gram halloumi kaas
 • bakje rucola
 • olijfolie om te bakken
 • zwarte peper
 • 100 gram pitloze dadels
 • 100 gram gepelde ongezouten pistachenoten

Dressing

 • 50 ml appelazijn of balsamico azijn
 • 25 ml olijfolie
 • 1 eetlepel vloeibare honing
 • 2 theelepels za’atar kruiden

Mix alle ingrediënten van de dressing samen in een kom.

Snijd de vijgen in vier delen. Meng ze dan met de dressing in de kom.

Snijd dan de halloumi in plakjes van ongeveer 1 cm. Verwarm een pan met een beetje olijfolie en bak de plakjes halloumi tot ze mooi goudbruin zijn geworden.

Leg de rucola in een kom of schaal, neem de stukken vijgen uit de kom en verdeel ze over de salade. De dressing die overblijft in de kom nog even bewaren! Besprenkel de salade met een beetje peper en verdeel dan de plakjes warme halloumi eroverheen. Snijd de dadels door de helft. Verdeel de dadels en pistachenoten over de salade. Als laatste lepel je de nog overgebleven dressing door de salade heen. Tip: Deze salade is ook super lekker met granaatappel melasse en pitjes.

Dit is geschreven door Maïssa Daouia Kemmoun.

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.