Kuminda Krioyo di Kòrsou (De Curaçaose keuken)

Caribisch eten is nog niet erg bekend in Nederland en dat is super zonde want het is zo gevarieerd en bijzonder. Door de geschiedenis van de Caribische eilanden zijn er meerdere invloeden zichtbaar in de keuken, zowel Portugees, Brits, Frans en Nederlands. 

In de Nederlandse Antillen maken ze heerlijke pasteitjes, echte comfortfood stoofpotten en kleurrijke taarten (bolo). Toch zijn er bepaalde overeenkomsten en belangrijke ingrediënten die vaak terugkomen in het Caribisch gebied zoals bakbanaan, cassave, maïs meel, kokos, veel vis en schaal- en schelpdieren. 

Ik ben nu voor het eerst op het prachtige eiland Curaçao en ik geniet hier volop van de zon, zee, strand, palmbomen en natuurlijk het eten. Ik als een echte seafood liefhebber ben hier echt op de juiste plek.

In mijn eerste week op Curaçao hoorde ik al veel goeds over het visrestaurant De Visserij piscadera en dat is meer dan terecht. Op vrijdag, zaterdag en zondag is de Visserij open, op de andere dagen worden de vissen en garnalen gevangen. Dus het is super vers en lokaal. De walk in restaurant is zonder reservering, je wacht buiten in de rij en eenmaal binnen kun je bij het eerste raam eten bestellen, bij het tweede raam kun je vervolgens drinken bestellen. Met mooi uitzicht aan zee, in een relaxte sfeer wacht je vervolgens op je eten. Wij hadden een beetje van alles wat bestelt. Zoals de garnalen en verschillende soorten gefrituurde vis. Het goede aan echte verse vis is dat je niet veel hoeft te doen. De smaak is van zichzelf al heel erg lekker. 

Nog een aanrader is het Caribisch restaurant Kome. De letterlijke vertaling van Kome is ”eten” in het Papiaments. De focus ligt voornamelijk op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curacao), maar met een eigen draai. Eten bij Kome is een mooie belevenis. Het restaurant is gelegen in de historische buurt Pietermaai, de service is erg professioneel en het eten is vooral super lekker. Vooral de tapas avond op woensdag is een aanrader.

Voor echt traditioneel lokaal eten moet je bij Plasa Bieu zijn. Plasa Bieu wordt ook wel oude markt genoemd. Het gebouw was vroeger een overdekte markthal. Nu zijn er verschillende eettentjes in gevestigd met lokaal eten zoals Stoba, red snapper vis met tutu, verschillende soepen en nog veel meer. Plasa Bieu is ideaal voor mensen die in de buurt werken en lunchpauze hebben, maar ook voor toeristen is het echt een aanrader.

Door de goede eet ervaringen op Curacao heb ik mezelf meer verdiept in de traditionele keuken van het eiland. Ik zal 3 recepten met jullie delen!

Piska Korá Hasá 

Een goede vriendin Natalie Reinita heeft mij haar recept van de red snapper gedeeld, een populaire vis in de Antilliaanse keuken.

Ingrediënten:

 • 1 red snapper, schoongemaakt en de flanken 2-3 maal ingekerfd. Dit betekent dat je ondiepe sneden maakt in de oppervlak van de vis, om te zorgen dat de marinade beter intrekt.  
 • 1 limoen
 • olijfolie
 • gele grove maismeel

Voor de saus

 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 chilipeper, of als je echt van pikant houdt 1 habanero of madame jeanette peper, fijngehakt
 • 1 rode paprika, in blokjes
 • 1 grote vleestomaat of een blik gepelde tomaat
 • 1 theelepel currypoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • zout
 • peer
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 visbouillonblokje 
 • handvol selderij blaadjes fijngesneden
 • 1 eetlepel Ketjap Manis indien nodig/gewenst
 • een paar takjes oregano
 • een paar blaadjes laurier
 • 2 takjes fijngesneden selderij blaadjes

Was de red snapper goed onder stromend water, dit kan je ook met een beetje citroen doen. Dep de vis vervolgens droog met keukenpapier en bestrooi het met zout. Snijd de limoen door de helft, gebruik voor nu alleen de sap van 1 helft en besprenkel de sap over de vis.

Leg de vis even apart. We beginnen nu met de saus. 

Snij de ui, knoflook en peper fijn, bak het vervolgens in wat olijfolie. Snij de paprika en tomaat in stukken en bak het mee. Voeg dan de curry poeder, gemalen komijn, tomatenpuree en visbouillon toe met ongeveer 100 à 150 ml water. Zet het vuur zacht en sluit de pan met een deksel, breng de pan aan de kook.

Voeg vervolgens een beetje zout en peper toe op smaak. Snij de selderij fijn en voeg het toe in de saus samen met de ketjap manis, laurierblad en takjes oregano. Vervolgens voeg je de de sap van de andere helft van de limoen toe. 

Laat een koekenpan goed heet worden en doe er dan wat olie in. Dep de red snapper in een beetje maismeel aan beide kanten en leg het voorzichtig in de pan, draai de vis pas om zodra het goed gaar is, dit kun je zien als de buik wit is geworden. Het hangt natuurlijk af van de grootte van de vis, maar dit duurt ongeveer 5 à 10 minuten voor ieder zijde. 

Wanneer de vis helemaal gaar is leg je hem op een mooie schaal en schep de saus over de red snapper.

Serveer de red snapper met gebakken banaan, rijst of funchi hasá die ik hieronder nog uitleg. Bestrooi eventueel met fijngesneden koriander blaadjes.

Funchi Hasa

Ik heb hier op Curacao ook voor het eerst Funchi hasá geprobeerd, dit zijn soort van frietjes gemaakt van maïsmeel en ik ga dit zeker nog vaker eten. Heerlijk als bijgerecht, als vervanging van de ‘’gewone’’ frietjes. 

Ik heb gelijk mijn research gedaan en het schijnt ook nog eens makkelijk te maken zijn. 

Een portie Funchi hasá

 • 2 kopjes gele maismeel. 
 • 4 kopjes water
 • 50 gram roomboter
 • 1 theelepel zout
 • zonnebloemolie om te bakken

Breng het water aan de kook samen met het zout en de boter. Voeg dan geleidelijk de maismeel toe terwijl je met een harde garde aan het roeren bent. Blijf goed roeren totdat het mengsel is verdikt en er geen klontjes in zitten. Kook het gaar op een laag vuur, dit duurt ongeveer 15 minuten. 

Giet alles over in een grote schaal of bakplaat, zorg ervoor dat het mooi glad is het moet straks een platte schijf zijn. Laat het nu goed afkoelen en opstijven. Dit kan enkele uren duren, dus geduld is een schone zaak. Je kan dit natuurlijk ook goed inplannen en een dag van te voren voorbereiden. Het is eigenlijk een Antiliaanse traditie om eerst Funchi te maken bij de warme maaltijd en de volgende dag maken ze frietjes (funchi hasá) van de restjes.  

Wanneer de funchi goed is afgekoeld en dikker is geworden snij je het vervolgens in gelijke stukken. 

Vervolgens verhit je in een pan een laagje olie, wanneer dit warm genoeg is bak je de funchi stukken mooi goudbruin. Laat het even uitlekken op keukenpapier en bestrooi het eventueel met geraspte kaas (ik heb in dit geval parmezaanse kaas gebruikt) en/of verse kruiden zoals rozemarijn. Mijn vriendin Natalie Reinita maakt de funchi hasá soms juist zoet met kaneel, suiker en/of honing. 

Awa di lamunchi

Ik vind alles met limoen smaak lekker. Awa di lamunchi is een lekker verfrissend drankje op basis van limoen. Dit is vooral echt een aanrader nu het zo warm is (op Curacao dan..).

Het enige wat je nodig hebt is:

 • 1 liter Water  
 • 75 gram Fijne Kristalsuiker  
 • 3 stuks Limoen 

We beginnen met het maken van de siroop. 

Gebruik wat water van de 1 liter water, en verwarm dit met het suiker in een pannetje. Als de suiker is opgelost laat je het afkoelen. Ondertussen pers je de 3 limoenen uit. Meng de limoensap met het siroop. Meng dit vervolgens met het overgebleven water. Laat het even in de koelkast lekker koud worden en serveer met een paar ijsblokjes.

Dit is geschreven door Maïssa Daouia Kemmoun.

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.