Herfst recepten: appeltaart, champignonsoep en Algerijnse berkoukes met pompoen

Herfst draait niet alleen om regen, harde wind en bladeren. Maar ook om champignons, pompoen en natuurlijk appels waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. In dit blog staat het seizoen herfst centraal.

Champignonsoep

 • 500 gram champignonmix.
 • 50 gram boter
 • 3 theelepels verse tijm blaadjes
 • 50 gram bloem
 • 1 middelgrote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 kippenbouillonblokjes
 • 800 ml heet water
 • 400 ml kookroom
 • 200 gram crème fraîche
 • peper en zout naar smaak

Je kunt zelf kiezen welke champignons je wilt gebruiken voor dit recept. Gebruik wat jij lekker vindt. Ik heb een mix gebruikt van kastanjechampignons, oesterzwammen, king champignons, portobello en witte champignons.

Snij alle champignons in plakjes. Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze vervolgens in een grote soeppan met 10 gram boter. Voeg dan de champignons toe en laat het geheel even paar minuten sudderen totdat de champignons zacht zijn geworden. Roer dan de tijm erdoor met de rest van de boter. Wacht tot de boter goed gesmolten is en voeg dan al roerend de bloem toe. Schenk  800 ml heet water in een grote kom of pan en laat de bouillonblokjes hierin oplossen. Dan kun je het water langzaam bij de champignons schenken en laten mee koken. Als laatste voeg je de kookroom en de creme fraiche toe. Laat het nog even koken en doe er dan naar smaak peper en zout bij. Ik zelf doe dan nog een klein beetje tijm erbij.

Berkoukes met pompoen

 • 300 gram vlees pompoen
 • 200 gram berkoukes/grote parel couscous of plombi pasta
 • 1 grote ui
 • 4 teentjes knoflook
 • een handjevol kikkererwten (die al geweekt en gekookt zijn)
 • 2 gepelde tomaten, geschild en in blokjes gesneden
 • 2 el olijfolie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 blokje kip of groente bouillon
 • 800 ml heet water
 • halve theelepel van de Algerijnse ras el hanout
 • zout peper
 • handje verse koriander
 • eventueel snufje chilivlokken voor de liefhebbers

Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin vervolgens de gesneden ui en knoflook met de ras el hanout, zout, peper en eventueel chili vlokken. Voeg dan de tomatenpuree toe. Los het bouillonblokje op in heet water, voeg dan de bouillonblokjes toe, zodra de bouillon kookt, doe je de kikkererwten erbij en de berkoukes/plombi pasta.

De berkoukes/plombi pasta moet ongeveer 20 minuten koken. In deze 20 minuten zal  de pasta het water goed absorberen. De pompoen voeg je als laatste toe. Pompoen wordt snel gaar, als je dit te lang kookt wordt het erg papperig. Schil de pompoen en verwijder de draderige massa, pitten en zaadjes. Snij de pompoen in blokjes en doe ze in de pan. Roer het mengsel  goed door en laat het koken tot dat de pompoen ook gaar is. Het is dan aan jou om eventueel nog wat water toe te voegen, zo kun je kiezen hoeveel saus je hebben wilt en hoe dik ze is.

Snijd de korianderblaadjes grof en strooi ze over je gerecht heen als je het serveert, samen met een klein beetje olijfolie overheen gedruppeld.

Appeltaart 

Het viel mij de afgelopen weken op dat er in de winkel en bij onze marktkraam veel meer rozijnen werden verkocht. Dat betekent een ding: het appeltaart seizoen is weer begonnen.

Er zijn heel veel manieren om een appeltaart te maken. Een echte Hollandse appeltaart heeft een dikke bodem met kaneel en veel rozijnen. Een Franse appeltaart heeft juist weer een dunne bodem waarbij de appels in hele dunne schijfjes worden gesneden met een snufje kaneel en geen rozijnen. Dit zijn allebei taarten waar ik gek op ben. Dus dacht, weet je wat : ik ga het combineren.

Voor het deeg:

 • 300 gram bloem
 • 150 gram boter
 • 80 gram suiker
 • 1 ei
 • snufje zout

Voor de crème:

 • 3 eieren
 • 100 gram amandelmeel
 • 150 gram suiker
 • 125 gram crème fraiche

Voor de bovenste laag:

 • 4 grote mooie appels
 • handvol gemende rozijnen
 • 1 theelepel kaneel poeder
 • 1 zakje vanille suiker

Extra 50 gram amandelmeel

Als eerste moet je de oven voorverwarmen op 120 graden.

We beginnen met het deeg. Snij de boter in kleine stukjes in een kom en meng deze stukjes dan samen met alle ingrediënten voor het deeg met de hand. Blijf doorgaan tot het een mooie glad deeg is. Laat het dan 30 minuten afgedekt in een koelkast rusten. Als je merkt dat het deeg te droog is, dan voeg je nog een beetje boter toe.

Ondertussen begin je met de crème. Klopt de eieren en mix ze daarna met de andere ingrediënten.

Smeer je bakvorm in met boter.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi je werkplek met een beetje meel en rol je deeg uit tot een ronde plak. Ik heb van mijn moeder een handig manier geleerd (en zij heeft het weer van haar moeder geleerd) om het deeg netjes in je bakvorm te krijgen. Rol het deeg helemaal om je deegroller heen. Dit rol je dan weer voorzichtig uit in je bakvorm.

Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi dan de extra 50 gram amandelmeel over je bodem. Dit zorgt ervoor dat de crème niet in het deeg trekt. Schep dan de crème over het deeg uit. Schil de appels en snij ze dan in heel dunne schijfjes. Plaats de schijfjes één voor één op de taart op een manier dat ze elkaar een beetje overlappen. Bestrooi dan de taart met de rozijnen, de kaneel en de vanille suiker.

Zet de taart in de oven voor ongeveer 30 minuten en blijf haar goed in de gaten houden. De bovenste laagje moet een mooie bruine kleur krijgen. Controleer met een mes of de taart gaar is en laat haar, als het nodig is, er nog iets langer in.

Dit is geschreven door Maïssa Daouia Kemmoun.

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.