3 recepten met kastanjes

Geroosterde kastanjes hebben we allemaal wel eens over gehoord, maar wist je dat je nog veel meer kan doen met kastanjes in de keuken? Dankzij de zoete en nootachtige smaak zijn kastanjes erg lekker in meerdere gerechten. Zowel zoet als hartig.

Geroosterde kastanjes

Toen ik voor mijn minor een paar maanden in Montmartre (Parijs) woonde, kocht ik af en toe bij de metro geroosterde kastanjes. De geur alleen al is heerlijk en ik moest ze gewoon steeds kopen. Nu het herfst is en de kastanjes weer overal liggen kan ik ze natuurlijk ook zelf maken. Het is misschien wel het makkelijkste recept tot nu toe.

voor 1 persoon

 • 1 hand tamme kastanjes
 • een goede gietijzeren pan. Geen tefal pan dus.

Leg de kastanjes op een snijplank met de platte kant naar beneden en snijd een kruisje aan de bolle kant met een scherp mes. Rooster dan de kastanjes in een droge pan en schud ze ev om de 5 minuten even om. Doe dit ongeveer 3 kwartier. Het kan eventueel ook in de oven op 200 graden voor ongeveer een half uur.

Kip gevuld met kastanje

 • 1 kip van ongeveer 3 kg
 • 200 gram kipgehakt
 • 150 gram oesterzwammen
 • 1 ei
 • 1 sjalot
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel crème fraîche
 • 2 plakjes wit brood geweekt in melk
 • 200 gram gekookte kastanjes vacuüm verpakt
 • snufje zout
 • snufje peper
 • 1 nootmuskaat bolletje
 • halve theelepel kerrie massala
 • 1 takje verse tijm
 • 1 theelepel oranjebloesemwater
 • halve eetlepel honing
 • 100 gram grote gele rozijnen
 • 50 gram roomboter

Snijd de sjalot,  pers de knoflook en bak deze aan in een pan met een beetje olijfolie. Snijd de oesterzwammen en doe ze bij het ui-knoflookmengsel. Voeg dan het gehakt toe en vervolgens de gekookte kastanjes met het zout,de peper en de kerrie. Rasp een beetje verse nootmuskaat en voeg dit vervolgens ook toe. Roer het door en laat het goed doorbakken.

Knijp het vocht uit het in melk geweekte brood en voeg dit dan toe aan het gehakt mengsel.

Haal de pan van het vuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg om de vulling af te maken het hele ei toen aan het mengsel. Vervolgens voeg je de creme fraiche, de rozijnen, het oranjebloesemwater, de honing en de tijmblaadjes toe. Het takje zelf van de tijm gebruik je niet, dit doe meestal alleen maar als je het wilt laten meekoken in een saus. Meng alles goed door elkaar.

Vervolgens maak je de kip goed schoon, zowel van binnen en van buiten. Dit doe je met water, zout en citroen.

Dan ga je de kip vullen met het mengsel. Niet te vol vullen, want tijdens het koken gaat de vulling zwellen. Gebruik dan een draad om op de opening van de kip dicht te naaien en bind de poten vast aan elkaar zodat de vulling er niet uit kan vallen.

Besmeer de kip met boter en stop haar dan in de oven voor ongeveer 2 uur. Hou de kip goed in de gaten, en wanneer ze mooi goudbruin is draai je haar om. Besmeer af en toe de kip met het vet uit de ovenschaal. Kijk of de kip goed gaar is en een mooi goudbruin korstjeheeft.

Ik eet dit gerecht graag met zoete aardappelpuree en met oranjebloesem gestoofde peertjes.

Kastanje chocolade fondant

 • 500 gram zoete kastanje crème
 • 100 gram pure chocola
 • 3 eieren
 • 100 g boter + 10 g voor de vorm
 • eventueel een paar druppels vanille extract of 1 vanille stokje.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Smelt de chocolade au bain-marie, samen met de boter. Roer alles goed door zodat het een mooie glad mengsel wordt.

Schep de kastanje crème in een kom en voeg eventueel het vanille extract of het vanillestokje toe. Roerend voeg je geleidelijk de gesmolten chocola eraan toe. Klop de eieren los en voeg ze een voor een toe aan het mengsel. Roer goed door zodat je een egaal mengsel krijgt.

Neem een taartvorm, smeer deze in met boter en besprenkel hem daarna een beetje met bloem.

Giet het beslag in de taartvorm. Bak de taart vervolgens tussen de 20 en 30 minuten in de oven. Het ligt eraan hoe smeuïg je deze taart hebben wilt. Iedereen bakt/kookt natuurlijk op zijn eigen manier want we hebben ieder onze eigen smaak.

Bestrooi de taart eventueel met goji bessen ter decoratie.

Dit is geschreven door Maïssa Daouia Kemmoun.

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.