Gingerbread taart

Een feestelijk dessert als afsluiter van een feestelijk diner. Deze gingerbread taart is gemaakt met heerlijke warme kruiden zoals kaneel en nootmuskaat poeder en is afgewerkt met een romige mascarponeglazuur. Een echte december taart. Simpel om te maken en heerlijk om te eten.  

Cake

 • 400 gram bloem
 • snufje zout, ongeveer ¾ theelepel
 • 1 zakje bakpoeder van 16 gram
 • 2 theelepels kaneelpoeder
 • halve theelepel kruidnagelpoeder
 • 1 theelepel gember poeder
 • kwart theelepel nootmuskaatpoeder
 • 225 gezouten roomboter op kamertemperatuur in stukken gesneden
 • 120 gram bruine suiker
 • 200 gram kristalsuiker
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 2 theelepels vanille extract
 • 350 gram suikerriet melasse
 • 250 ml karnemelk

Vet 3 ronde bakvormen in van 26 cm met een beetje boter en voorverwarm de oven op 170 graden. Je kan natuurlijk ook gewoon 1 bakvorm gebruiken en die drie keer in de oven bakken, maar dit duurt natuurlijk een stuk langer. 

Meng in een grote kom de bloem samen met de kruiden en bakpoeder. Zet dit even apart.

Pak een andere grote kom. Mix hierin de boter samen met de kristal- en bruine suiker. Meng het goed samen tot het romig is en voeg dan de eieren toe (ik doe 2 tegelijk). Mix tot ze helemaal opgenomen zijn. 

Voeg dan de suikerriet melasse toe en vervolgens de vanille extract. Mix het goed door. Schraap eventueel de zijkanten van de kom om te zorgen dat alles is opgenomen.

Pak dan de kom waarin je de bloem, kruiden en bakpoeder hebt gemengd. Voeg ⅓ deel hiervan toe in het mengsel die je zojuist hebt gemaakt. Vervolgens voeg je ⅓ van de karnemelk toe. Herhaal deze stappen tot je uiteindelijk alles hebt gemengd en maak er een mooi geheel van.

Verdeel het beslag gelijkmatig in de drie bakvormen en bak ze in de oven voor ongeveer 25 minuten. Test met een scherpe mes of tandenstoker of het gaar is, steek het in de taart en als je ziet dat het nog nat is moet de taart nog even langer in de oven.

Haal de taarten uit de oven en laat ze alle drie volledig afkoelen. Na ongeveer 10 minuten haal ik ze uit de bakvorm en laat ik ze gewoon verder afkoelen. 

Glazuur

 • 250 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 150 gram roomkaas op kamertemperatuur
 • 300 gram mascarpone op kamertemperatuur
 • 750 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels melk
 • 2 theelepels vanille extract
 • snufje zout

Meng in een kom de boter en roomkaas en mix tot alles goed gemengd is. Voeg dan de mascarpone toe tot het mooi romig is. Zeef de poedersuiker geleidelijk doorheen. Ik doe dit in 4 delen. Bij elk deel mix ik het goed door tot alles is opgenomen en dan voeg ik weer een deel gezeefde poedersuiker er doorheen. Voeg dan de melk, vanille extract en het zout toe en mix tot alles goed gemengd is.

Voeg eventueel extra poedersuiker toe als het glazuur te dun is of een beetje extra zoetheid kan gebruiken.

 Verdeel het glazuur in 3 gelijke delen.

Nu gaan we beginnen met het in elkaar zetten van de taart. 

Zet de eerste taart op een bakpapier. Smeer hierop een dikke laag van het glazuur en verspreid het ook een beetje over de randen van de taart. Zet hierop voorzichtig de tweede taart en herhaal wat je zojuist hebt gedaan. 

Leg dan voorzichtig de laatste taart erop. Gebruik alle resterende glazuur om de bovenkant van de cake te bedekken en smeer het ook over de zijkanten. De zijkanten doe ik een beetje willekeurig/ongelijkmatig. 

Versier de taart vervolgens naar wens. Ik heb rozemarijntakjes kort geknipt en op de kop in de taart gestoken zodat het op dennenbomen lijkt. Verder heb ik de taart gedocreerd met gekonfijte sinaasappel, kaneelstokjes en verse cranberries. Bestrooi de taart met kokosrasp en poedersuiker voor een sneeuw effect.

Dit is geschreven door Maissa Kemmoun

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza