Chorba hamra bel frik

Chorba hamra bel frik, de traditionele populaire Algerijnse soep, is zeker onmisbaar tijdens de maand ramadan. Chorba hamra met frik is in mijn ogen een onderdeel van de culinaire cultuur van Algerije. Dit is de soep waarmee ik ben opgegroeid. Als mijn moeder deze soep maakte kon ik dit helemaal vanuit mijn kamer ruiken en dan kreeg ik er meteen al zin in . Door de verse kruiden die in dit gerecht worden gebruikt is de soep heerlijk geparfumeerd. Het is een rijk gevulde soep en erg voedzaam door de groenten en de kikkererwten. Een belangrijk ingrediënt in de soep is Frik, ook wel freekeh genoemd, dit is een graan dat vaak wordt gebruikt in de Algerijnse keuken. 

Je hebt vast wel eens van freekeh gehoord. Freekeh is eigenlijk een volkoren graan afkomstig van durumtarwe. Het is een groene tarwe die vroeg geoogst en licht geroosterd wordt. Freekeh is een zeer populaire graansoort in het Midden-Oosten, de naam komt van het Arabische woord farak dat “wrijven” betekent, een verwijzing naar het proces waarbij de gebrande schil van de graankorrel wordt weggewreven. Je kunt er vele voedzame gerechten mee maken. 

In Algerije gebruiken wij de grof gemalen variant en noemen we het Frik. Frik is niet alleen voedzaam, het zorgt er ook voor dat de soep een beetje dikker wordt.

 • 500 gram lamsvlees
 • 1 kleine courgette of de helft van een grote courgette
 • 1 kleine wortel
 • 1 kleine aardappel
 • 1 selderij stengel
 • 1 ui
 • 1 bosje koriander
 • 1 bosje munt
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel zwarte peper
 • een halve theelepel kaneelpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 blokje kippenbouilon
 • 1 theelepel chilipoeder  (dit is voor de liefhebbers van pikant en kun je er dus ook eruit laten)
 • een handvol geweekte kikkererwten of een klein blik kikkererwten
 • 4 tot 5 verse vleestomaten
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • klein glas frik ( blé concassé)
 • zonnebloemolie of arachideolie om te bakken

Snijd de ui grof en fruit de stukken in olie. Voeg het vlees in z’n geheel toe zonder het in stukken te snijden. 

Was en snijd alle groenten in grove stukken. Voeg deze vervolgens toe aan de ui. Deel het bosje koriander door de helft. Snijd of scheur de ene helft en doe deze bij de groenten in de pan, de stengels ook. Pluk dan een handvol blaadjes van het bosje munt en voeg ze toe aan de groentes. Vervolgens doe je de tomatenpuree, het zout, de peper, het paprikapoeder, de chilipoeder, het kaneelpoeder en het bouillonblokje erbij. Roer alles goed door. Je gaat nu al de heerlijke geuren opmerken. 

Voeg anderhalve liter water toe en kook de soep op een middelhoog vuur totdat het vlees echt goed gaar is. Als het vlees gaar is haal je het voorzichtig uit de pan. Leg het op een bord en snijd het in stukjes. Pas wel op, want het vlees is natuurlijk erg warm, je kunt ervoor kiezen om het even af te laten afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer totdat ze  helemaal vloeibaar is en er geen enkel stukje meer in zit. 

Voeg de stukjes vlees weer toe inclusief de stukjes vet en botten ( dit zorgt voor een heerlijke smaak omdat alle aroma ervan in de soep trekt). 

Voeg dan de kikkererwten toe. Was de frik met koud water, haal het door een zeef en voeg de gewassen frik ook toe aan de soep. 

De andere helft van het bosje koriander snijd je nu fijn en doe je er ook bij. Ik voeg dan ook altijd nog een beetje fijngesneden munt toe. Roer af en toe door en laat de soep koken tot de kikkererwten en de frik gaar zijn. 

Serveer met extra fijngesneden koriander en munt. Zet een paar schijfjes citroen in een schaaltje op tafel. Ik vind verse citroensap in de chorba is echt heerlijk.

Dit is geschreven door Maissa Kemmoun.

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza