Pâte brisée verse vijgen galette

Wil je indruk maken met je bakwerk maar het liefst wel zo makkelijk mogelijk? Probeer dan eens une galette (want als het Frans klinkt lijkt het al snel alsof het veel werk heeft gekost). 

Galette is een franse term die gebruikt wordt voor allerlei deeg gerechten. Voor dit recept heb je niet eens een taartvorm nodig. Het leuke is, het hoeft niet ‘’perfect’’ te zijn. Juist dat rommelige is de charme van de galette. 

Je kunt er alle kanten mee op qua vulling, het is zowel zoet als hartig erg lekker. In dit recept gebruik ik vijgen als hoofdingrediënt en ik laat zien hoe je die zowel zoet als hartig erg lekker kan maken.

De basis van beide recepten is hetzelfde. Je begint met het deeg oftewel, de pâte brisée

Pate brisée deeg

 • 150 gram bloem
 • 110 gram koude boter in stukken gesneden
 • 50 ml ijskoud water
 • een halve eetlepel suiker (voor de hartige variant wordt er geen suiker in het deeg gebruikt)
 • een halve theelepel zout

Meng de bloem, suiker en het zout met de hand of met behulp van een keukenmachine. Voeg er dan de stukken boter aan toe en kneed deze er met je vingertoppen door. Het lijkt dan een beetje op grove kruimels met grote klonten boter. 

Zet dan de keukenmachine op een lage stand en giet het water beetje bij beetje bij het mengsel totdat het deeg een geheel wordt. Het moet niet te plakkerig of nat zijn. Je kunt testen of het deeg goed is door er met je vingers in te knijpen, als het bij een geheel blijft is het klaar. Als het deeg te nat is voeg je een beetje bloem toe, als het deeg juist te kruimelig is voeg je nog een beetje koud water toe. Let er goed op dat je de keukenmachine niet te lang laat doorgaan. 

Leg het deeg op een schoon oppervlak en maak er een platte schijf van, wikkel deze in plasticfolie en bewaar het een uur in de koelkast. 

Haal het deeg vervolgens uit de koelkast en rol het uit tot een platte cirkel van ongeveer 25 centimeter op met bloem bestoven oppervlak. Leg het deeg op een vel bakpapier en laat nog even 30 minuten rusten in de koelkast. Laat het vervolgens even 5 minuten op de aanrecht rusten voordat je verder gaat met de vulling.

Zoete vijgen galette

 • 4 verse vijgen
 • 2 eetlepels rozen jam
 • 60 gram suiker
 • eigeel van 1 ei

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Besmeer het midden van het deeg met de rozenjam. Snijd de vijgen in kwarten en verspreid ze over de jam. Strooi er dan 50 gram kristalsuiker overheen en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen zodat je een rand hebt van ongeveer 3 centimeter. 

Klop het eigeel, bestrijk de randen van de galette ermee en sprenkel de extra 10 gram suiker eroverheen.

Bak de galette tot de korst goudbruin is in ongeveer 35-45 minuten. Als je haar uit de oven haalt kun je eventueel amandelschaafsel toevoegen.

Serveer het met een bolletje ijs (mijn tip: Häagen-Dazs macadamia nut brittle) en je hebt een heerlijk toetje.

Hartige vijgen galette

Voor de hartige variant gebruik je geen suiker in het deeg.

Door de vijgen is dit recept nog steeds een beetje zoet, je kunt het ook eten met een laagje honing. De sjalotjes en de labneh kaas zorgen voor de hartige basis van de galette. Afgewerkt met za’atar en sesamzaadjes is dit gerecht perfect als lunch in plaats van een gewoon broodje.

 • 1 eetlepel roomboter
 • 2 grote sjalotten
 • een snufje zout
 • 100 gram labneh balletjes
 • 1 theelepel za’atar 
 • 1 theelepel sumak
 • 4 verse vijgen
 • eigeel van 1 ei
 • 100 gram sesamzaad (je kunt eventueel een mix van witte- en zwarte sesamzaadjes of nigella zaadjes gebruiken)

Verwarm  de oven voor op 200 graden. 

Schil en snijd de sjalotten. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur en voeg dan de sjalotten toe. Roer regelmatig door en laat ze mooi goudbruin worden, dit duurt ongeveer 25 minuten. Zet dan het vuur laag en voeg het snufje zout toe. Als je merkt dat de sjalotten er droog uitzien voeg je een kleine klein beetje water toe. 

Schep de sjalotten  op in het midden van de deegplak. Verkruimel de labneh over de sjalotten en sprenkel er dan de za’atar en sumak overheen. Was en snijd de verse vijgen in kwartjes en verdeel die over de kaas.

Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen zodat je een rand hebt van ongeveer 3 centimeter en besmeer deze randen vervolgens met geklutst eigeel. Strooi hier de sesamzaadjes overheen en de galette is klaar om in de oven te gaan. 

Bak de galette tot de korst goudbruin is in ongeveer 35-45 minuten. Haal deze dan uit de oven en serveer met een klein laagje honing. 

Tip: in plaats van 1 grote galette kan je ook meerdere kleintjes maken. Zo kun je dan elk kleine galette een andere smaak geven.

Dit is geschreven door Maissa Kemmoun.

Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.